U Tjednu novca brojne edukacije za mlade, za odrasle informativna brošura

News

Natrag na Vijesti

U Tjednu novca brojne edukacije za mlade, za odrasle informativna brošura

Foto: hgk

U okviru Svjetskog i europskog tjedna novca, pored brojnih edukacija koje Hrvatska gospodarska komora organizira za srednjoškolce i studente, Grupacija kreditnih posrednika i HGK pripremili su informativnu Brošuru o kreditnom posredovanju koja na razumljiv način pojašnjava kreditnu terminologiju i uvjete kreditiranja.

Ove godine Svjetski tjedan novca održava se pod sloganom Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost, a od 2012. godine kroz ovu manifestaciju obuhvaćeno je više od 60 milijuna djece i mladih iz 176 zemalja.

Kao i prethodnih godina, HGK edukacije provodi u suradnji sa članicama (bankama, društvima za osiguranje, investicijskim i mirovinskim fondovima, Zagrebačkom burzom) te HNB-om i HANFA-om. Prvog dana Tjedna novca, HGK je sudjelovala na događanju "Štedi, uloži i život posloži" u organizaciji Ministarstva financija kroz izložbeni prostor, dodjelu nagrada u kvizu znanja i sudjelovanje Hrvoja Krstulovića, predsjednika Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova u Maloj školi investiranja.

Edukacije su održane za učenike nekoliko srednjih škola u Novskoj, Splitu i Zadru, za koje smo organizirali online predavanja, te u dvije srednje škole i dva fakulteta u Zagrebu. U petak, 22. ožujka održavaju se predavanja za srednjoškolce i studente u Virovitici, a zbog velikog interesa dio edukacija za studente održat će se i nakon Tjedna novca.

"Na edukacijama za učenike srednjih škola i studente u Tjednu novca kao i na ostalim našim aktivnostima tijekom godine, ističemo važnost informiranja prije donošenja svake financijske odluke te potrebu kontinuiranog unaprjeđenja financijskih znanja. Kroz komorski projekt Više znamo, bolje razumijemo, na predavanjima govorimo o značaju financijske pismenosti za mlade i ulozi regulatornih institucija, bankarstvu i upravljanju osobnim financijama, ulozi i značaju osiguranja te o tržištu kapitala, investicijskim i mirovinskim fondovima", kaže Vanja Dominović, voditeljica Odjela za financijske institucije i makroekonomske analize HGK.

U Tjednu novca predstavljena je i Brošura o kreditnom posredovanju koja sadrži osnovne informacije o usluzi kreditnog posredovanja - nudi klijentima informacije o kreditima banaka na jednome mjestu, pruža pomoć pri izračunu kreditne sposobnosti, popunjavanju svih potrebnih obrazaca i pripremi dokumentacije te vodi klijenta kroz cijeli proces kreditiranja do isplate traženog kredita u banci.

Usluga kreditnog posredovanja besplatna je usluga za klijenta, a kreditni posrednik naplaćuje se od banke partnera u kojoj je realiziran kredit.

"Ovaj temeljni vodič za financijsku pismenost osmišljen je kako bi educirao klijente o važnosti usporedbe uvjeta kredita različitih banaka, razumijevanja prava i obveza vezanih uz kreditne ugovore, te promicao informiranost pri financijskom zaduživanju. Kao važna stručna usluga, kreditno posredovanje olakšava klijentima proces dobivanja kredita pružajući ključne informacije o svim aspektima kreditiranja", pojasnila je Martina Mataić Škugor, predsjednica Grupacije kreditnih posrednika i direktorica Opereta ulaganja.

Back

Comments (0)

To comment, you have to sign-in!