Izložba Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.

News

Natrag na Vijesti

Izložba Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.

Foto: PPMHP

IZLOŽBA

HRVATSKI ŠKOLSKI BROD “JADRAN” – MATIČNA LUKA SPLIT, 1933.- 2023.

organizatori: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Domovinskog rata u Splitu, Organizacijski odbor “Hrvatski Jadran”

autori: Ljubomir Radić, Matej Gabrilo

otvorenje izložbe: 8. veljače 2024. u 17.30 u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2024.

O izložbi:

Izložbom „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ obilježilo se 90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku. Izložba je otvorena u rujnu 2023. godine u Lori u Splitu, potom u Hrvatskom saboru u Zagrebu te povodom Dana dubrovačkih branitelja u palači Sponza u Dubrovniku.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen inicijativom „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali no onda je, od jeseni 1991. prisilno zadržan u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske da se š/b “Jadran“ vrati u njegovu matičnu luku – Split.

Na izložbi će biti predstavljeno 65 fotografija jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe do Splita 1933. godine te do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom. Na izložbi se može vidjeti izvorno kormilarsko kolo s „Jadrana“ iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja Split, maketa u vlasništvu Grada Splita te maketa školskog broda „Jadran“ iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Back

Comments (0)

To comment, you have to sign-in!