Boris Hanžeković memorijal nagradio najbolje mlade hrvatske atletičare

News

Natrag na Vijesti

Boris Hanžeković memorijal nagradio najbolje mlade hrvatske atletičare

Foto: Goran Mehkek i Vedran Peteh/CROPIX

Ljubitelji atletike odbrojavaju dane do najvećeg ovogodišnjeg spektakla u Hrvatskoj - 73. Boris Hanžekovićevog memorijala – a organizatori mitinga gledaju još dalje u budućnost.

Boris Hanžeković memorijal i AK Dinamo Zrinjevac dodjeljuju ove godine četiri stipendije našim najuspješnijim mladim atletičarkama i atletičarima, želeći da im one budu poticaj i motivacija u daljnjem radu, na putu prema ostvarenju vrhunskih sportskih rezultata.

Stipendije su na prigodnoj svečanosti uručene Jani Koščak, Janku Kišaku, Miji Wild i Viti Barbić

Prva stepenica za promociju mladih atletičara

Jana Koščak najveća je nada hrvatskoga sporta. Ove godine postavila je novi svjetski juniorski rekord u petoboju i najbolji svjetski rezultat u sedmoboju u konkurenciji atletičarki do 18 godina. Trostruka je državna prvakinja i rekorderka.

„Iduće godine voljela bih nastupati na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Peruu te predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Želja mi je i predstavljati Hrvatsku u seniorskom uzrastu. Atletika je skup sport. Puno je ulaganja potrebno u opremu, suplementaciju, pripreme i oporavak. Drago mi je da je moj rad prepoznat te da sam izabrana za stipendiranje“, kaže Jana.

Janko Kišak višestruki je državni prvak i osvajač dviju srebrnih medalja na Europskom festivalu mladih. Uz brojna odličja Janko je i prošlogodišnji prvak Balkana na 110 metara s preponama.

„Imao sam malo problema tijekom dvoranske sezone, ali kako smo više trenirali tako se i moja forma poboljšala. Sve u svemu, zadovoljan sam ovom sezonom. Financijska podrška mi puno znači. Znači da me ljudi prepoznaju kao sportaša što mi osobno puno znači“, rekao je Janko nakon dodjele stipendija.

Mia Wild dvostruka je uzastopna pobjednica Europskog festivala mladih u utrci na 100 metara s preponama te višestruka državna prvakinja i rekorderka.

„Svakako mi je želja nastupiti na Olimpijskim igrama, a voljela bih se, naravno, natjecati i na svjetskim i europskim prvenstvima. Medalja s nekih od ovih velikih natjecanja mi je svakako ambicija. Dodijeljena stipendija pomoći će mi za nabavku opreme za daljnji razvoj u atletskoj karijeri“, rekla je Wild.

Vita Barbić četvrta je juniorka Europe u bacanju koplja te višestruka državna prvakinja i rekorderka. Pobjednica je u bacanju koplja i na Europskom festivalu mladih u Mariboru.

„Ova stipendija je poticaj za daljnji razvoj. Svakako je potrebna financijska podrška za ozljedu lakta koju sam zadobila. Željela mi je doživjeti seniorsku karijeru u bacanju koplja, a naravno i natjecati na Olimpijskim igrama te se boriti za medalje na velikim natjecanjima“, kaže 16-godišnja Vita, najmlađa među dobitnicima stipendija.

Stipendije su u nazočnosti Milana Pavelića, izaslanika zagrebačkog gradonačelnika te pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade našim mladim atletičarima uručili predsjednica AK Dinamo-Zrinjevac Ana Hanžeković Krznarić i project manager Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak.

„Boris Hanžeković memorijal je u svojoj 73 godine dugoj povijesti uvijek bio prva stepenica za promociju mladih hrvatskih atletičara na međunarodnoj sceni. Blanka Vlašić, Sandra Perković, Sara Kolak i mnogi drugi samo su dio atletičara koji su svoju međunarodnu karijeru započeli baš na Hanžekovićevom memorijalu“, rekla je Ana Hanžeković Krznarić.

Čestitala i Sandra Perković

Natko Bošnjak objasnio je što ove stipendije predstavljaju i kojim su ključem odabrani stipendisti:

„Boris Hanžeković memorijal je naš najbolji atletski miting i jedan od najboljih na svijetu. Zato na neki način osjećamo obavezu pomoći najboljim mladim hrvatskim atletičarima da jednog dana možda i sami budu velike zvijezde na našem mitingu. U atletici je rezultat mjerilo svega, pa je on to bio i u odabiru četvero naših ovogodišnjih stipendista. Njihovi rezultati i dosezi na velikim međunarodnim natjecanjima uistinu su impresivni.“

Iskrene čestitke je dobitnicima stipendija uputila i najbolja hrvatska atletičarka svih vremena Sandra Perković.

„Čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima, vi ste naša budućnost, vi ste naša nada. Mi smo vaši uzori, a vaši uzori će uvijek biti vaši zaštitnici. Volite se, borite se, radite uvijek ono što najviše volite, a to su pobjede. Budite naš ponos kao što smo mi vaš. Vidimo se na Hanžekovićevom memorijalu. Ja sam 2004. godine tamo bila kao volonterka, 2006. sam prvi put nastupila i od tada kreće moja ljubav prema ovom mitingu. I vi to možete biti“, poručila je Sandra najvećim nadama naše atletike.

Na dodjeli stipendija Boris Hanžeković memorijala okupili su se brojni hrvatski atletičari, a posebnu su podršku stipendistima dali njihovi također mladi kolege. Svečanosti su nazočile i brojne sportašice i sportaši iz ostalih sportova, kao i druge osobe iz društvenog života grada Zagreba i Hrvatske. Tko je sve prepoznao važnost atletike, pružio podršku našim mladim atletičarima i pridružio im se na BHM Warm-Up Partyju pogledajte u galeriji.

Boris Hanžeković memorijal i ove je godine trodnevni miting. U petak 8. rujna se u 18 sati na Trgu bana Jelačića održava Zagreb City Challenge na kojem će nastupiti najbolje skakačice i skakači u dalj, dan kasnije je u 19 sati pokraj Zagrebačkih fontana Memorijal Ivana Ivančića sa svjetskom elitom bacača kugle, dok su u nedjelju 10. rujna od 17 sati na stadionu Mladosti na programu sve ostale discipline.

Ulaznice za 73. Boris Hanžeković memorijal osigurajte na vrijeme preko sustavaUlaznice.hr, kao i na svim njihovimprodajnim mjestimadiljem Hrvatske.

Back

Comments (0)

To comment, you have to sign-in!