Hrvatski filmovi nagrađeni u Oberhausenu

News

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi nagrađeni u Oberhausenu

Foto:

Dodjelom nagrada jučer je završen 63. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu.Dokumentarni filmOni samo dolaze i odlazeBorisa Poljaka prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu, a igrani filmoviU plavetniloAntonete Alamat Kusijanović i manjinska hrvatska koprodukcijaDobro utrošeno poslijepodneMartina Turka u natjecateljskom programu za djecu i mlade. U bogatoj konkurenciji koja je ove godine uključivala petstotinjak filmova, žiriji su zamijetili hrvatske filmove te su sva tri nagrađena.

Nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije osvojio je Boris Poljak za svoj dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze. Prva nagrada, koja uključuje i 5 000 eura, uručena mu je uz obrazloženje: Ishod slučajnosti: ljudsko biće je rođeno, plače i pleše, bori se i voli i cijeli život žudi za vodom, svjetlom i zrakom. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj film pokazuje mlade duše željne zabave i stare ljude kako dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Profinjeni dokumentaristički kadrovi prelamaju se u ples želje, gubitka, zrelosti, borbe i predanosti, mirnoće i pokreta. To tajno promatranje je usitinu ljudsko, zločesto, puno ljubavi i istine. Jakim kontrastima i preciznim i sjajnim predodžbama film prikazuje sretnu uzaludnost života kod različitih generacija. Život će se nastaviti, od početka do kraja. U moru, vodi, pod suncem, u ovom filmu."

Nagrada Mladog žirija dodijeljena je kratkometražnom igranom filmuU plavetniloAntonete Alamat Kusijanović. Novčani dio nagrade iznosi 1 000 eura, a žiri je izjavio sljedeće: "Nagradu programa za djecu i mlade dodjeljujemo filmu koji smatramo iznimno uvjerljivim: kameru, glumu, zvuk. Bavi se mnogim pitanjima koja su danas važna mladima: prijateljstvo i ljubomora, strah i promjena, obitelj i obiteljsko nasilje. Potaknuo nam je znatiželju i pokazuje koliko su složeni naši odnosi s drugim ljudima. Uz to, glumci i krajolici su očaravajuće predivni."

Promotivnu "evo" nagradu Dječjeg žirija (evo Promotional Award of the Children"s Jury) i 1 000 eura, također u programu za djecu i mlade, osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, igrani film Dobro utrošeno poslijepodne. Uradak Martina Turka impresionirao je žiri jer film pokazuje kako se ispravno ponašati i da su neke stvari u životu važnije od novca.

Festival se održao od 11. do 16. svibnja, a ove godine prikazano je više od 500 filmova iz 58 zemalja te je na popratnim programima sudjelovalo više od 1.100 filmskih radnika.

Back

Comments (0)

To comment, you have to sign-in!