Program konferencije srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici

Novosti iz Press clippinga

Natrag na Novosti iz Press clippinga

Program konferencije srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici

Portal srednja.hr slavi svoj jedanaesti rođendan, a tim povodom organizira konferenciju pod nazivom Obrazovanje na prekretnici.

Najavu u cijelosti prenosimo s portala srednja.hr.

Konferencija će se održati 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a naši pretplatnici moći će ju pratiti i online. O izazovima s kojima se obrazovanje suočava govorit ćemo kroz ukupno jedanaest panela i predavanja. Donosimo program koji očekuje posjetitelje.

Pred nama je izazovna obrazovna godina u kojoj nas očekuje niz promjena, stoga se ovogodišnja konferencija portala srednja.hr održava pod nazivom Obrazovanje na prekretnici. Obrazovni stručnjaci, učenici i studenti okupit će se 7. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje nas očekuje cjelodnevni program ispunjen predavanjima, panelima i prilikama za umrežavanje.

Događaj se održava uživo, a online će ga moći pratiti naši pretplatnici kojima smo omogućili i popust na ulaznice. Ulaznice za konferenciju prodaju se putem Entria po cijeni od 300 kn (39,86 €). Za učenike i studente cijena ulaznica je 150 kn (19,93 €). Godišnji pretplatnici ulaznice mogu kupiti uz 50 % popusta. Riječ je o cijenama u early bird prodaji koja traje do 16. listopada u 23:59 sati, nakon čega će cijena rasti. U nastavku donosimo program konferencije.

Panel: Jesu li faksevi mjesto za stvaranje vještina ili je već prekasno?

Postoji li pravo ili krivo vrijeme za stvaranje vještina? Što ako se krene prekasno i može li se sve nadoknaditi na faksu? Koliko je praksa na visokim učilištima ključna za stvaranje upotrebljivih vještina? Je li dovoljna samo praksa, ili je potrebna i dobra stara teorija?

Predavanje: Može li znanost predvidjeti rezultat Hrvatske u Katru?

Tomislav Globan, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, održat će predavanje koje će povezati znanost i sport. Kako će hrvatska nogometna reprezentacija proći na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru? Može li se znanstveno predviđati uspjeh na natjecanju? Koliko je znanost bitna u sportu? Može li se izračunati ekonomski utjecaj sporta u zemlji, ovisno o uspjehu reprezentacije?

Panel: Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju?

Usvajanjem novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti nametnulo se nekoliko ključnih pitanja. U kojem smjeru ide visoko obrazovanje s novim zakonom? Kakav će biti proces prilagodbe? Kako će se pregovarati o programskim ugovorima? Što je trebalo biti u zakonu, a nije u njemu?

Panel: Kakvi profesori trebaju biti da budu dobri profesori? Powered by RIT Croatia

Kako danas treba izgledati predavanje? Kakav treba biti profesor, a kakav student? Kako se predaju u SAD-u, a kako kod nas? Kako izgleda hibridna nastava puna prakse?

Predavanje: Može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini?

Tvrtko Jakovina, povjesničar i redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u predavanju će odgovoriti na niz pitanja o sukobu u Ukrajini. Zašto bi drugi napad Rusije na Ukrajinu mogao biti kraj jedne faze europske povijesti? Što humanističke znanosti mogu? Što se može naučiti iz prošlosti i zašto je podučavanje o prošlosti deklarativno važno, a toliko ideologizirano? Zašto je u isto vrijeme vidljivo, a toliko nebitno u svakom informiranom odlučivanju u Hrvatskoj, kao i sličnim državama?

Panel: Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?

Koja su zanimanja uopće deficitarna? Žele li mladi studirati deficitarna zanimanja? Kako ih u tome motivirati? Hoće li profesori deficitarnih zanimanja biti bolje plaćeni od ostalih? Je li djelomično rješenje uvođenje remote nastave za deficitarna zanimanja u manjim mjestima? Treba li napraviti bolju mrežu škola kako bi se povećali razradi i smanjila potreba za deficitarnim nastavnicima?

Panel: Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva? Powered by Coca-Cola

Za dobrim ugostiteljstvom prašina se diže. Na panelu će ekskluzivno biti predstavljeno istraživanje Coca-Cole HBC Hrvatske u suradnji s Ipsosom koje će otkriti koje su edukativne sadržaje ravnatelji, profesori i učenici ugostiteljskih škola istaknuli kao važne za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Raise the Bar Youth, čiji je cilj unaprijediti vještine i znanja budućih djelatnika u ugostiteljstvu i uskladiti ih s potrebama na tržištu rada.

Predavanje: Profesori vs. učenici: Kako premostiti generacijski jaz?

Što je značilo odrastati u 70-ima, a što znači danas? Jesu li gen z hipersenzibilni? Kako raditi s njima kada unutar iste institucije rade različite generacije ljudi? Što gen X profesor treba znati o millennials roditelju i gen Z učeniku? Predavanje će održati Nataša Jokić Begić, prof. dr. sc., redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Panel: Što donose promjene Zakona o odgoju i obrazovanju?

Nacrt novog Zakona o odgoju i obrazovanju trebao bi biti predstavljen javnosti još ove godine. Kako bi on izgledao kada bi bio idealan, a kako kada bi bio realan? Što se mora nužno promijeniti da bi sustav prodisao? Je li sve u Zakonu ili je nešto i u praksi?

Predavanje: Imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije?

Kako razviti digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika škola? Što su e-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje? Kako primjenjivati suvremene pedagoške metode i digitalne alate u nastavi? Koje su karakteristike kvalitetnih digitalnih obrazovnih sadržaja za nastavu i gdje ih pronaći? O ovim temama govorit će Ljerka Čulina i Maja Quien iz CARNET-a.

Panel: Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?

Čemu služi nastava tjelesnog u školama? Zašto je važno imati takav predmet u školi? Je li postojeći fond sati dovoljan? Kakvi su prostorni uvjeti u školama? Imaju li učenici na raspolaganju tuš ili je to pretjerano očekivati?

Foto: srednja.hr.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!