Barometar trgovačkih lanaca – rujan 2020.

Novosti iz Press clippinga

Natrag na Novosti iz Press clippinga

Barometar trgovačkih lanaca – rujan 2020.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u 6 dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U navedenim je dnevnim novinama u rujnu ukupno zabilježeno 89 objava. Najviše se pisalo o Sparu, na drugom je mjestu Konzum, a treće mjesto dijele Lidl i Tommy s jednakim brojem objava.

Poslovanje je ponovno najzastupljenija tema, udio objava iznosi 50% u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijede teme vezane za DOP i marketing s udjelom od 25%.

Kod vodećeg je Spara najviše objava vezanih za DOP i marketinške aktivnosti (44%), a poslovanje se nalazi na drugom mjestu (39%).

Kod drugo i trećeplasiranih poslovanje je najzastupljenija tema, kod Konzuma s udjelom od 55%, Lidla 86%, te Tommyja 43%.

Predstavljen je projekt "Startaj Hrvatska"" koji su pokrenuli Spar Hrvatska i Nova TV. Osam hrvatskih proizvođača i inovatora gledateljima Nove TV pokazat će svoj razvojni put kroz 11 emisija serijala. Za sudjelovanje se prijavilo više stotina kandidata, no za titulu najboljeg borit će se odabrana osmorka koja će svoje proizvode predstaviti na posebnim policama Spara diljem Hrvatske. Samo jedan će postati HIT proizvod 2020. godine.

Konzum je proširio svoj projekt Zumići kojima se pridružila Bubamara Točkica. Radi se o humanitarnom projektu Konzuma i Hrvatske Pčelarske Službe – 112 kojim će se financirati službeni uredi, timovi ljudi, zaštitna odjeća i radna oprema za sigurno uklanjanje rojeva pčela s gradskih površina. Kupci ga mogu podržati kupnjom plišanca Bubamare Točkice.

Vezano za poslovanje, pisalo se o rezultatima istraživanja tržišta distributivne trgovine na malo za 2019. godinu koje je objavio AZTN. Prema istraživanju Konzum je najjači trgovac na malo mješovitom robom na hrvatskom tržištu, no njegov je udio blago pao zbog rasta glavnih konkurenata, Lidla i Kauflanda. Prvih deset prema istraživanju su redom: Konzum, Lidl, Plodine, Kaufland, Spar, Tommy, Studenac, KTC, NTL te Mlin i pekare. Večernji je list pak objavio svoju listu Top 505 koju je izradio u suradnji s tvrtkom Bisnode, a tvrtke su poredane prema ostvarenim prihodima u 2019. godini. Od naših 11 trgovačkih lanaca u praćenju, najbolje je mjesto zauzeo Lidl, a u prvih deset su još Spar i Plodine.

Najviše je objava zabilježeno u Slobodnoj Dalmaciji. Slijede Večernji list i Glas Slavonije, zatim s jednakim brojem objava Jutarnji list i Novi list, dok je najmanje objava bilo u Glasu Istre. Jedino su za Konzum i Lidl objavljivale sve navedene dnevne novine.

Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, više se objavljivalo u regionalnim dnevnicima.

Foto: Press clipping, IK

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!