Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u središnjim TV vijestima

Novosti iz Press clippinga

Natrag na Novosti iz Press clippinga

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u središnjim TV vijestima

Analizirali smo prvih pet priloga u središnjim dnevnicima triju nacionalnih TV kuća – HTV – Dnevnik u 19.00, NOVA TV – Dnevnik u 19.15 i RTL – RTL danas u 18.30, za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u Rusiji, 14. lipanj 2018. - 15. srpanj 2018. Tema svakog priloga dodijeljena je u jednu od 7 kategorija: sport, politika, gospodarstvo, sport/politika, gospodarsvo/politika, svijet te ostale domaće teme.

Teme za vrijeme trajanja SP-a u Rusiji

Sport je bio tema 216 priloga, politika 127 a gospodarsko-politička tema bila je 44 puta emitirana u prvih pet vijesti. Na ljestvici dalje slijede sportsko-političke teme sa 33 priloga, ostale domaće teme sa 32 te teme iz svijeta sa 20 priloga. Na samom začelju ljestvice su teme iz hrvatskog gospodarstva, bez primjesa politike, sa 8 priloga u TOP5. Hrvatski izvoz, Inino preuzimanje naftnih polja u Jadranu, izvješće Eurostata, tužbe građana protiv banaka, rast promet u trgovini na malo, jedinstvena stopa PDV-a koju traže ugostitelji te turisti koji produžuju odmor dobili su prostora u informativnim emisijama HTV-a i Nove TV. Navedene vijesti emitirane su kao treća, četvrta ili peta tema.

Od 249 priloga koji su se odnosili na sport (kategorije sport i sport/politika) nogomet je bio tema njih 248 a samo su Borna Ćorić i njegova pobjeda nad Rogerom Federerom u finalu Hallea dobili prostor među nogometnim vijestima – Borna je 24. lipnja bio prva vijest na Novoj TV.

Gospodarske teme tijekom trajanja SP-a u Rusiji niti jednom nisu bile prva vijest, ali je zato izglasavanje nagodbe o Agrokoru kao aktualna gospodarsko-politička tema bio TOP1 vijest jedanaest puta – 18., 19. i 20. lipnja te 04. i 05. srpnja. 19. lipnja te 04. srpnja na sve tri TV postaje!

Kako je TOP 5 izgledao na dane utakmica hrvatske reprezentacije

Hrvatska televizija je na datum utakmice Hrvatske i Rusije, 07. srpnja, susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ruskog premijera Medvjedeva emitrala kao četvrtu temu. Na Novoj TV 16.-og lipnja četvrti i peti prilog odnosili su se na migrantsku krizu dok je 01.-og srpnja, kada su snage odmjeravale Hrvatska i Danska peta obljetnica ulaska Hrvatske u EU bila prva tema. RTL televizija je 21. lipnja četvrto i peto mjesto rezervirala za Agrokor – zakazano ročište te najavljena žalba Ivice Todorića bili su tema ovih priloga.

Osobe koje su zauzele naviše medijskog prostora u TOP5 vijesti

U središnjim dnevnicima televizijske kuće emitirale su najviše izjava predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića,njih 53, od kojih je 25 emitirao HTV, 15 Nova TV a 13 RTL. Drugo mjesto pripada predsjednici Republike, Kolindi Grabar-Kitarović, koja je dala 9 izjava HTV-u, 8 Novoj TV te također 8 RTL-u, ukupno 25 izjava. Slijedi ih izbornik nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić sa 23 izjave – 4 HTV-u, 12 Novoj TV te 7 RTL-u. 18 izjava u TOP5 dao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora a ministar financija Zdravko Marić njih 16.

U danima kada je igrala hrvatska reprezentacija, daleko najviše emitiranih izjava dali su navijači iz svih krajeva Hrvatske. Slijedi ih predsjednica Grabar-Kitarović, sa 9 izjava ravnomjerno raspoređenih na sve tri TV kuće te premijer Andrej Plenković sa 7 izjava – po tri HTV-u i RTL-u a jedna Novoj TV. Ministar financija dao je 6 izjava, izbornik 5 a predsjednik Sabora 2.

Foto: Ana Šlat, Press clipping

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!