Sveučilište u Ljubljani sudjeluje na Sajmu stipendija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Sveučilište u Ljubljani sudjeluje na Sajmu stipendija

Foto:

Zagreb, 7. listopada 2016. – Sveučilište u Ljubljani (Univerza v Ljubljani), najstariji i najveći centar za edukaciju i znanstvena istraživanja u Sloveniji, sudjelovat će na ovogodišnjem Sajmu stipendija, koji se održava 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada Rijeci, a kojeg je lani posjetilo 10,000 zainteresiranih.

Sveučilište poznato po kvaliteti studija prirodnih i društvenih znanosti te tehnološkim studijima koji se odvijaju prema bolonjskom sustavu na sajmu će u sklopu štanda Study in Slovenia predstaviti studijske programe, mogućnosti razmjene studenata kao i stipendiranja. Uz programe na slovenskom jeziku, na engleskom jeziku se održavaju 3 dodiplomska, 34 masters i 20 doktorskih programa. Kvaliteta Sveučilišta u Ljubljani prepoznata je i na međunarodnoj razini te se prema Times, QS World University i ARWU Shanghai top listi nalazi među tri posto najuglednijih sveučilišta na svijetu.

U prošloj godini Sveučilište je pohađalo više od 40 tisuća studenata, o čijem se znanju brinulo oko 5700 zaposlenih na 23 fakulteta i tri umjetničke akademije. Od toga, bilo je 2130 stranih studenata iz 82 zemlje, od čega putem razmjene njih preko 1800. Za studiranje u glavnom gradu Slovenije odlučilo se čak 517 studenata iz Hrvatske. Najveći dio studirao je na Filozofskom fakultetu, što je već četiri godine najpopularniji fakultet među hrvatskim studentima. Prošle godine studentima iz Hrvatske bili su zanimljivi i Fakultet za arhitekturu, Ekonomski fakultet, Fakultet za društvene znanosti i Biotehnički fakultet.

Slađana Pavičić, hrvatska studentica na razmjeni Sveučilišta u Ljubljani, Filozofski fakultet, iznimno je sretna što je odabrala Ljubljanu: „Mogu reći da sam vrlo zadovoljna svime: Odjelom za filozofiju, profesorima, Uredom za međunarodnu suradnju i drugim studentskim službama s kojima sam stalno u neposrednoj interakciji. Ova studentska razmjena obogatila je moj život u raznim segmentima. Obogatila me za mnoga prijateljstva i poznanstva, kao i za upoznavanje ljudi različitih kultura i običaja, ali i za jezike koje sam naučila ili usavršila tijekom druženja s ljudima iz drugih država. Mogu reći da je ova razmjena za mene nezaboravno i bogato životno iskustvo koje će me pratiti cijeli život.“

Rektor Sveučilišta u Ljubljani prof. Ivan Svetlik izjavio je: „Iznimno mi je drago vidjeti da broj studenata iz Hrvatske na Sveučilištu u Ljubljani raste iz godine u godinu, što predstavlja potvrdu našeg kvalitetnog rada. Vjerujemo kako studente prije svega privlače brojne mogućnosti, dobra organiziranost i raznovrsnost studijskih smjerova. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu kako je Sveučilište od Hrvatske udaljeno tek nešto više od sat vremena vožnje automobilom“.

Diplomanti Sveučilišta u Ljubljani uspješni su diljem svijeta. Među njima su i svjetski poznati filozof i kulturni kritičar prof. dr. Slavoj Žižek s Filozofskog fakulteta, zatim modni dizajner Petar Movrin koji je diplomirao na Prirodoslovnom fakultetu (Naravoslovnotehniška fakulteta), a koji je kreirao i za Lady Gagu, te Iza i Samo Login, koji su diplomirali na Fakultetu računarstva, a danas su vlasnici IT tvrtke Outfit 7 koja na globalnom tržištu ruši rekorde s aplikacijom Talking Tom"".

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!