Hrvatski filmovi i filmaši na venecijanskoj Mostri

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi i filmaši na venecijanskoj Mostri

Foto:

Debitantski dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić uvršten je u Dane autora" ("Giornate degli autori"), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, dok će se manjinska hrvatska koprodukcija, kratkometražni igrani film redateljice Sare Kern Sretno, Orlo!prikazati u sklopu natjecateljskog programa Horizonti. Mostra počinje 31. kolovoza i traje do 10. rujna.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj. Ovaj će dugometražni igrani film svoju svečanu svjetsku premijeru u dvorani "Sala Perla"doživjeti 2. rujna u 17 sati, a nakon projekcije slijedi razgovor s publikom.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a uz HAVC proizvodnju su podržali i Danski filmski institut te nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales.

U programu "Dani autora" ("Giornate degli autori/Venice Days") ove se godine prikazuje 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću, a režiju sedam od njih potpisuju žene.Više detalja o programu "Dani autora" potražite naovoj poveznici.

Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern Sretno, Orlo! uvrštena je u natjecateljski program Horizonti – jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Ova slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljevog malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma Sretno, Orlo!,kojeg je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar, održat će se 8. rujna u 17 sati u dvorani "Sala Giardino".

Sara Kernuz režiju potpisuje i scenarij, producent jeRok Biček, za kameru je bio zaduženLev Predan Kowarski, za montažuAndrej Nagode, koproducentice suIra CecićiIvana Šimić Sedić, a uz njih hrvatsku ekipu filma čine i kostimografkinja Tina Pavlović te studio Šesnić&Turković. Produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija). Glavne uloge odigrali suTin Vulović, Primož Pirnat, Nina Ivanišin, Tin Marn, Nataša Živković, Borja Živković JusiRok Vihar.

Podsjetimo kako je prošle godine u istoj sekciji najboljim kratkometražnim filmom proglašena Belladonna Dubravke Turić, a 2014. u sklopu istoga programa nagrađen je hrvatski film – Takva su pravila Ognjena Sviličića, koji je Emiru Hadžihafizbegoviću donio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!