Odgovor ministru Hasanbegoviću: HAVC nije maćeha niti je Vukovar film festival Pepeljuga

Vijesti

Natrag na Vijesti

Odgovor ministru Hasanbegoviću: HAVC nije maćeha niti je Vukovar film festival Pepeljuga

Foto:

Cijenjeni gospodin dr. sc. Zlatko Hasanbegović izjavio je preksinoć s pozornice vukovarskog Hrvatskog doma kako se Hrvatski audiovizualni centar “maćehinski” odnosi prema festivalu Igora Rakonića i njegove distributerske tvrtke Discovery Film&Video. S obzirom na visoku funkciju dr. sc. Hasanbegovića u tehničkoj Vladi RH, ovu izjavu prenijeli su brojni mediji, iako je bjelodano netočna.

Potporu u iznosu od 40.000 $ jednoj hrvatskoj filmskoj manifestaciji nazvati “maćehinskom” – ima vrlo malo smisla, a niti u Erdoganovoj Turskoj, Emiratima ili Iranu ne bi zvučalo smislenije, bez obzira na drugačije standarde. Hrvatski audiovizualni centar, putem javnog natječaja, uz vukovarski podupire još pedeset i osam (58) filmskih festivala, od kojih pedeset i tri (53) manjim iznosom, odnosno znatno manjim potporama no što je osigurano tvrtki gospodina Rakonjića Discovery d.o.o..

Hrvatsko audiovizualno vijeće, vrijedno je zabilježiti, više puta je odbilo razmatrati pisane pritužbe na financiranje festivala u organizaciji distribucijske tvrtke Discovery d.o.o., sve odreda pisane iz posve suprotnog očišta, redom s namjerom da se u cjelini ospori javno financiranje spomenutog trgovca specijaliziranog za komercijalnu distribuciju kinematografskih naslova.

Bez potrebe da otvaramo ovu problematiku, podsjećamo kako su umjetnički savjetnici i Hrvatsko audiovizualno vijeće, bez obzira na otvorena pitanja oko ovog hibridnog poslovnog projekta, uvijek do sada pronašli način da festival podrže, financijski i na svaki drugi način. Nadamo se da će gospodin Zlatko Hasanbegović pokazani interes za resor za koji je zadužen u tehničkoj vladi,ubuduće izražavati s više obzira prema činjenicama i uz minimalno poštovanje prema hrvatskim javnim ustanovama i vezanim procedurama.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!