Učenici ruralnih dijelova Dalmacije učili o tehnologiji u tehnološki naprednoj školi Gripe u Splitu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Učenici ruralnih dijelova Dalmacije učili o tehnologiji u tehnološki naprednoj školi Gripe u Splitu

Foto:

SPLIT, 31. svibnja 2016. – S ciljem poticanja primjene novih tehnologija u obrazovnom sustavu, tvrtka Microsoft Hrvatska je organizirala radni posjet učenika OŠ braće Radića iz Bračevića kod Vrbe, osnovnoj školi Gripe u Splitu koja ima status Microsoft Showcase škole, odnosno infrastrukturno i programski tehnološki napredne škole.

U događaju je sudjelovalo gotovo 70 učenika, 45 učenika OŠ braće Radića iz Bračevića te 25 učenika OŠ Gripe od 3. do 7. razreda. Stručna predavanja i radionice su vodili stručnjaci iz područja računarstva i interneta te učitelji i stručni suradnici OŠ Gripe, koji su ujedno objasnili što čini showcase školu, kako se koriste interaktivna ploča i tableti u nastavi te kako tehnologija utječe na obrazovanje.

Tako je održano predavanje Kodiranje za početnike putem kojeg su učenici naučili kako nastaje aplikacija ili program za mobilne uređaj te su, na interaktivni način, upoznali osnovne pojmove iz programiranja odnosno kodiranja te razmišljanja „u kodu“.

Na radionici Pametno odluči, zabavi se i nauči za učenike 3. i 4. razreda govorilo se o tome kako primjereno koristiti računalne igre za učenje te o sigurnosti na internetu. Učenici su izrađivali i svoj autorski rad pomoću raznih naprednih alata za izražavanje kreativnosti te učili kako ih objaviti na webu, a u okviru radionice Spajamo strujne krugove, učenici 5. i 6. razreda su u virtualnom laboratoriju, korištenjem tableta, upoznali strujne krugove.

Ovo je bila jedinstvena prilika za upoznavanje s novim tehnologijama za učenike OŠ braće Radića, Bračević koja se nalazi na rubnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije te spada u brdsko-planinski kraj i kategoriju škola s posebnim statusom otežanih uvjeta rada. Iako imaju jednu informatičku učionicu i samo dva projektora i četiri laptopa, učitelji su vrlo aktivni i sudjeluju u projektima kao što su Inovativnost, kreativnost, otvorenost, – znanje za budućnost koji je financiran iz programa Erasmus+, te projekt Poveži se bojom, približi se slikom. Osim toga sudjeluju i u brojnim eTwinning projektima za koje su dobili priznanja i nagrade.

S druge strane, OŠ Gripe izuzetno je aktivna u društvenom i kulturnom životu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te između ostalog sudjeluje u projektima kao što su Sigurnost djece na internetu, Lets share science, Jedan razred, jedan pokus, jedna Hrvatska te Obrnuta učionica (Flipped classroom). Posjeduje mobilnu učionicu s 23 tableta, kabinete za matematiku, geografiju i povijest, strani jezik, hrvatski jezik, biologiju i kemiju opremeljene interaktivnim pločama te svi učitelji imaju prijenosna računala.

"Dobivenu IKT tehnologiju koristimo za unaprjeđivanje postojeće pedagoške prakse. Tako izvodimo zajedničke nastavne satove sa školama iz drugih gradova te u nastavi koristimo interaktivne digitalne materijale, koje izrađuju i učenici. Učeničko znanje se u nastavi provjerava i putem internet kvizova (Zondle), gdje korištenjem tableta i smartphonova učenici rješavaju kvizove i natječu se u znanju u opuštenoj atmosferi. Uz sve to, željeli bismo se u budućnosti educirati i ovladati alatima kojima se omogućava jednostavna komunikacija i suradnja učenika na projektima te potiče kreativno izražavanje učenika izradom stripova i digitalnih priča, snimanjem kratkih edukativnih filmova ili izradom digitalnih turističkih vodiča..", rekao je Davor Šimić, ravnatelj OŠ Gripe i dodao je da je u planu omogućavanje individualizacije nastave korištenjem digitalnih nastavnih sredstava prilagođenih učenicima s posebnim potrebama.

"Naši učitelji svakodnevno provode brojne školske projekte, prkoseći otežanim uvjetima rada i manjku potrebne opreme te se trude osigurati djeci obrazovanje koje će ih postaviti kao ravnopravne na tržištu rada, ali i u životu, bez obzira na materijalne uvjete, izoliranost područja ili opremljenost škole. To su učitelji kojima je podučavanje zaista poziv i unatoč svakodnevnom putovanju na posao, manjku resursa i brojnim ograničenjima zadržavaju svoju snagu i energičnost u nastojanjima da učenici ne budu zakinuti za znanja i vještine koje su im potrebne u modernom društvu. Željni novih znanja, radosni smo zbog mogućnosti sudjelovanja na ovoj edukaciji o ICT-u koja će nas osposobiti i dati nam motiva za daljne mogućnosti korištenja tehnologije“ rekao je Marin Vuletin, ravnatelj OŠ braće Radića, Bračević.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!