Volonterka Anka Juričić dobitnica je Volonterskog Oskara za 2015. godinu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Volonterka Anka Juričić dobitnica je Volonterskog Oskara za 2015. godinu

Foto:

Nagrada je dodijeljena Anki Juričić (77), dugogodišnjoj volonterki Doma za starije osobe Trešnjevka, koja je osvojila 41% od ukupno 1.993 glasova građana. Uz Anku, u drugi krug natječaja za nagradu Volonterski Oskar 2015. odabrani su i Dora Vukušić (24), volonterka Udruge Hrabri telefon te Tomislav Čleković (45), volonter udruge Krila – terapijsko jahanje.

Svečana dodjela nagrade održana je u srijedu 24. veljače 2016. u Staroj gradskoj vijećnici. Program dodjele započeo je pozdravnim govorima.

„Ovaj današnji dan nazvali smo Danom zahvalnosti svim volonterima grada Zagreba, a najveće hvala upućujemo našim finalistima: Dori, Tomislavu i Anki“ - poručila je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.

„Ne mogu sakriti radost svog dolaska i zahvalnost što sam danas u hramu tolike ljubavi. Ponosna sam što sam građanka Zagreba i voljela bih da se ta ljubav može proširiti cijelom Hrvatskom. Volontiranje nema granica i jedino ćemo volontirajući stvarati bolje društvo i sigurniju budućnost.“ - poručila je Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U današnje vrijeme, svi smo zauzeti svojim poslom i vlastitim napretkom, svojim obiteljima i obavezama, pa kad osoba, uz sve to, nađe vremena posvetiti se i potrebama drugih, to je nešto što se zaista mora cijeniti.“ – zaključio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Uzvanicima se obratio i prošlogodišnji dobitnik nagrade, Slavko Navratil, dugogodišnji volonter udruge Dodir.

„Prošlogodišnji sam dobitnik nagrade Volonterski Oskar, a volontiram u udruzi Dodir pomažući gluhonijemim osobama. Nadam se da će nam se s vremenom sve više ljudi priključiti i postati volonterima“ - poručuje Slavko.

Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2015. pristiglo je ukupno 21 prijava te su ovim putem svim nominiranim kandidatima dodijeljena priznanja i zahvale. U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju. Nakon kratkog obraćanja troje finalista natječaja, Anki Juričić dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar za 2015. kao volonterki s najvećim brojem glasova građana.

Anka Juričić volonterskim radom bavi se oko 35 godina, a iza nje je više od 150 korisnika domova i osoba s posebnim potrebama kojima je pomagala. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja. Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima.

Volontira jer želi pomagati onim najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući da li je dovoljno napravila, i je li mogla više. Na pitanje Do kada planira volontirati?, Anka ima odgovor! Dok bude potrebitih – može, hoće i želi nesebično i s

veseljem uz ostale volontere pomoći.

Program dodjele moderirala je radijska voditeljica Barbara Vid, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula.

Volonterski Oskar nagrada je za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, na godišnjoj osnovi. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu. Natječaj za Volonterski Oskar provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te je sufinanciran iz proračuna Grada Zagreba.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!