Jedna od najbolje tehnički opremljenih škola u Hrvatskoj organizirala radionice za mališane iz Bebrine

Vijesti

Natrag na Vijesti

Jedna od najbolje tehnički opremljenih škola u Hrvatskoj organizirala radionice za mališane iz Bebrine

Foto:

NOVA GRADIŠKA, 26. siječanj 2016. – S ciljem poticanja primjene novih tehnologija u obrazovanju, kompanija Microsoft Hrvatska je u suradnji sa Zakladom Slagalica i školom OŠ Mato Lovrak Nova Gradiška organizirala predavanja i radionice „Nove tehnologije u obrazovnom sustavu“ za učenike OŠ Antun Matija Reljković iz Bebrine u školi Mato Lovrak u Novoj Gradiški. Zahvaljujući tehničkoj opremljenosti učionica, OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške jedna je od četiri škole u Hrvatskoj koja nosi titulu Microsoft Showcase škole, odnosno škole koja je u tehničkom i edukacijskom pogledu opremljena za suvremene tehnološke izazove. 50-ak učenika prvih, drugih i petih razreda imalo je priliku tijekom dvosatnog programa upoznati se s korištenjem modernih tehnologija u svakodnevnoj nastavi, sigurnosti na internetu te s jednom od najpopularnijih tema današnjice, a to je izrada aplikacija i programa za mobilne uređaje.

U učionici opremljenoj projektorom, interaktivnom pločom i tabletima, učenici su slušali predavanje o važnosti implementacije novih tehnologija u odgojno-obrazovnim institucijama, dok su na predavanju "Kodiranje za početnike" upoznali osnovne pojmove programiranja i saznali kako nastaju aplikacije i programi za mobilne uređaje. U radionicama o sigurnosti na internetu naučili su što je autorsko pravo te pravila o korištenju zaštićenih podataka. U radionici "Moj novi prijatelj" djeca su učila o tome gdje i kako mogu pronaći nove prijatelje na internetu te kako prepoznati opasnosti koje prijete pri virtualnom susretu s nepoznatom osobom.

„U našoj se školi već godinama ulaže u tehničku opremu koja se zaista koristi u svakodnevnom nastavnom procesu, a naši se učitelji nalaze u hrvatskom vrhu po korištenju IKT-a. Multimedijski sadržaji privlače pozornost učenika, motiviraju ih, olakšavaju usvajanje nastavnih sadržaja, utječu na bolje pamćenje i primjenu znanja u novim odgojno-obrazovnim, ali i svakodnevnim situacijama. Osim uvođenja modernog načina obrazovanja, naš je cilj pokazati kako se i u malim sredinama poput naše može raditi na najsuvremeniji način“, rekla je Vesna Lončar Cindrić, ravnateljica OŠ Mato Lovrak Nova Gradiška.

„Zahvaljujemo Zakladi Slagalica i kompaniji Microsoft Hrvatska koji su nas odabrali za sudjelovanje u projektu „Nove tehnologije u obrazovnom sustavu“. Kroz ovakve radionice naši učenici imaju priliku steći nove kompetencije i iskustva korištenja novih tehnologija, a koliko su oni za to zainteresirani pokazuje i činjenica da gotovo svi pohađaju izbornu nastavu informatike. Ovaj radni posjet omogućio je druženje vršnjaka koje nije samo virtualno već i stvarno što je također važno“, dodala je Marija Rosandić, ravnateljica OŠ Antun Matija Reljković iz Bebrine.

Inače, s obzirom na status Microsoft Showcase škole, učitelji iz OŠ Mato Lovrak imaju priliku sudjelovati na edukacijama na kojima sudjeluju i učitelji iz različitih dijelova svijeta, usavršavati se tijekom jedne godine na Microsoft IT Academy te koristiti neke web 2.0 alate kao što su Sway, Yammer ili OneNote. Ujedno škola posjeduje 50-ak računala i 24 tableta i svaka je učionica opremljena računalom i projektorom što učiteljima omogućuje rad na suvremen način te korištenje različitih multimedijskih sadržaja: izradu i korištenje prezentacija, kvizova, igara, videomaterijala, edukativnih portala, web alata i slično. Škola je partner u projektu „Sigurnost djece na internetu“, a te teme se nalaze i u školskom kurikulumu i s njima se upoznaju svi učenici škole, kao i roditelji na roditeljskim sastancima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!