Završeno snimanje trilogije Winnetou

Vijesti

Natrag na Vijesti

Završeno snimanje trilogije Winnetou

Foto:

Nakon ukupno 67 snimajućih dana na oko 20 lokacija uspješno je završeno snimanje tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Proizvodnju u Hrvatskoj servisirala je domaća producentska kuća Aleks Produkcija, na setu je tijekom četiri mjeseca radilo 220 filmskih profesionalaca, a početak distribucije očekuje se oko Božića 2016. godine.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija kaže kako su najveći izazovi tijekom snimanja bile teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja impozantne scenografije na više lokacija. Najveća korist projekta svakako je veliko iskustvo koje smo stekli. Osim toga treba istaknuti i više od 30.000noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja te izuzetnu turističku promociju koju je Hrvatskoj ovaj projekt donio. Uz sve navedeno, a u svrhu turizma, lokalnim zajednicama na raspolaganju ostaju i dijelovi scenografije" ističe Črček.

Nakon završetka snimanja u Hrvatskoj projekt seli u Njemačku gdje će dio statista i glumaca dovršiti snimanje. Produkcijski dio ekipe, pak, radi na zatvaranju projekta i konzerviranju objekata koji ostaju na lokacijama. "Rad s internacionalnom ekipom bio je izuzetno zahtijevan ali ujedno i kvalitetan. Isto tako, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih projekata koji se u zadnjih nekoliko godina snimao u Hrvatskoj, nismo imali izbora nego se uklopiti što i nije bilo posebno teško s obzirom na to da su svi izuzetno profesionalni kakva je, uostalom, bila i suradnja. Sve u svemu odlično iskustvo" zaključio je na kraju Črček.

Snimanje trilogije o Winnetouu realiziralo se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića - Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Alde Tončića, Horsea Mastera i Ivu Krištofa, majstora scene Igora Stikovića, majstora za specijalne efekte Branka Repalusta itd.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine. Trilogija koja se posljednjih mjeseci snimala u Hrvatskoj bit će zgotovljena na Božić 2016. godine.

Inače, putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje (tzv. mjere poticaja) u 2015. godini na području Hrvatske snimljeno je 10 projekata. Procjenjuje se da su sve produkcije na hrvatske proizvode i usluge potrošileoko 170 milijuna kuna, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu i što premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!