Četiri domaća filma na 39. izdanju festivala u São Paulu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Četiri domaća filma na 39. izdanju festivala u São Paulu

Foto:

Na 39. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u São Paulu, koji će se održati od 22. listopada do 4. studenog, bit će prikazana četiri domaća naslova: dokumentarni film Bolesno Hrvoja Mabića, dugometražni igrani KosacZvonimira Jurića te dvije manjinske koprodukcije, Vrapci Rúnara Rúnarssona i Itsi Bitsi Ole Christiana Madsena.

Dokumentarni film Bolesno Hrvoja Mabića, nastao u produkciji Fade In-a, bit će prikazan u natjecateljskom programu Novi redatelji", koji donosi naslove redatelja koji su snimili najviše dva dugometražna ostvarenja. Film prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život, a međunarodnu je premijeru imao na nedavno završenom 31. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Kosac Zvonimira Jurića,nastao uu produkciji Kinorame i slovenskog Foruma Ljubljana,uvršten je u nenatjecateljski program "Međunarodna perspektiva", koji donosi pregled najnovijih filmova diljem svijeta. Jurićev filmisprepliće tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji,te govore o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.

U program posvećen nordijskoj kinematografiji, u sklopu kojeg će biti prikazano ukupno 60 filmova iz Danske, Finske, Islanda, Švedske i Norveške, uvrštene su i dvije manjinske hrvatske koprodukcije - islandsko-dansko-hrvatski Vrapci Rúnara Rúnarssona i dansko-hrvatski Itsi Bitsi Ole Christiana Madsena. Oba filma koproducirala je hrvatska MP Filmska produkcija. Vrapci, koji su nagrađeni Zlatnom školjkom na Festivalu u San Sebastianu te u Varšavi u programu "prvih i drugih filmova redatelja", bit će prikazani u natjecateljskom dijelu programa, dok će Itsi Bitsi biti prikazan u dijelu nazvanom "Perspektiva".

Međunarodni filmski festival u São Paulu ove je godine podijeljen u šest sekcija, u kojima donosi 312 filmova iz 62 zemlje svijeta. Međunarodnim žirijem ove godine predsjeda Geraldine Chaplin, britanska glumica i najstarija kći Charlieja Chaplina. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!