Gospodarska nesigurnost prouzročila pad povjerenja

Vijesti

Natrag na Vijesti

Gospodarska nesigurnost prouzročila pad povjerenja

Foto:

Zagreb, 13. listopada 2015. – Zabrinutost potaknuta strahom od izlaska Grčke iz euro zone i rastuća izbjeglička kriza, zajedno s razočaravajućim podatcima o kineskom rastu nagrizli su povjerenje private equity fondova pokazuje najnovije Deloitteovo istraživanje očekivanja i povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi1. No, ključna je daljnja ustrajnost na sklapanju poslova.

Ekonomska i politička klima u Europi dovele su do pada indeksa, imajući u vidu da trećina ispitanika očekuje pogoršanje uvjeta – što je u suprotnosti u odnosu na proljeće kad je gotovo isti postotak očekivao poboljšanje. Unatoč tome, private equity društva i dalje inzistiraju na sklapanju novih poslova, a 50 posto njih u idućim mjesecima namjerava više kupovati, a manje prodavati, što je dvostruko više u odnosu na posljednje ispitivanje. „Tržište sektora private equity društava u Srednjoj Europi ima već dva desetljeća iskustva iza sebe, a iskusni ulagatelji u ovome su trenutku i više nego sposobni prepoznati prilike koje nudi tržište u padu.“, kazao je Tomislav Čutura, viši menadžer u Deloitteovom odjelu za financijsko savjetovanje.

Moguće je i da je povjerenje odraz veće očekivane likvidnosti, pri čemu 53 posto stručnjaka u idućim mjesecima očekuje veću dostupnost financijskih sredstava, što je do sada najveći postotak od 2006. godine. „Ova je vijest ohrabrujuća i znatan porast u odnosu na 33 posto ispitanika koji su se tako odredili u posljednjem ispitivanju. Financijska sredstva su doista dostupna pravim tvrtkama, a vrste instrumenata financiranja sve su sofisticiranije, bilo da je riječ o onima koje nude banke, bilo onima koje su dostupne putem fondova.“

________________________________

[1] Rezultati pregleda temelje se na anketi među djelatnicima private equity fondova u Srednjoj Europi provedenoj od travnja do rujna 2015. godine. Deloitte Analizu povjerenja private equity fondova objavljuje od 2003. godine.

Optimizam se ponovno javlja i na sceni tzv. start-upova: desetina ispitanika očekuje da će upravo start-upovi biti najkonkurentnija ulaganja. „To je do sada najveći zabilježeni postotak kroz cijelo trajanje ispitivanja. Srednja Europa iznijela je nekoliko prvoklasnih start-upova, od kojih su se mnogi, pod okriljem private equity društava, probili na vodeće pozicije u svijetu. Radujemo se suradnji s takvim tvrtkama u budućnosti.” zaključuje Čutura.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!