Kokoška osvojila osam festivalskih nagrada

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kokoška osvojila osam festivalskih nagrada

Foto:

Njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška Une Gunjak, dobitnica Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2014. godine, nastavlja festivalska gostovanja na kojima osvaja i nagrade. Tako je ovaj film o šestogodišnjakinji kojoj otac u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš, u rujnu osvojio čak osam festivalskih nagrada!

Kokoška je proglašena najboljim kratkometražnim filmom na netom završenom 4. izdanju festivala Metricamentecorto, koji se od 25. rujna do 4. listopada održao u Trebaselegheu u Italiji. Također, nagradu za najbolju glumicu na istom festivalu osvojila je mladaIman Alibalić.

Prethodno je Kokoška nagradu osvojila i na Međunarodnom filmskom festivalu u Batumiju, koji se od 13. do 20. rujna održao u tom gruzijskom gradu, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom. Spomenimo da je nagradu za najboljeg glumca na istom festivalu osvojio Joachim Fjelstrup iz manjinske dansko-hrvatske koprodukcije Itsi Bitsi.

Nadalje, Kokoška je osvojila brončanu nagradu (La mer de Bronze) na Best of International Short Films Festivalu, čije se 14. izdanje održalo od 11. do 13. rujna u gradu La Ciotat u Francuskoj; zatim na 3. međunarodnom filmskom festivalu u Duhoku koji se održao od 9. do 16. rujna u tom gradu u Iračkom Kurdistanu, gdje je također osvojila nagradu za najbolji kratkometražni film; pa na 8. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnih filmova Bueu, koji se održao od 7. do 12. rujna u Galiciji, gdje je Una Gunjak nagrađena za režiju, a Raoul Brand za najbolji zvuk; te naposlijetku na 11. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnih filmova Busho, koji se održao od 1. do 6. rujna u Budimpešti, gdje je Kokoška osvojila nagradu za najbolju kameru.Ovaj je kratkometražni film inače u potpunosti snimljen u Zagrebu, iako se radnja odvija u opkoljenom Sarajevu. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Uloge u filmu odigrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zagreba.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!