Prikladna za posao i obitelj: svjetska premijera Opel Astre Sports Tourer

Vijesti

Natrag na Vijesti

Prikladna za posao i obitelj: svjetska premijera Opel Astre Sports Tourer

Foto:

Rüsselsheim/Frankfurt. Opel će nastaviti svoju priču o uspjehu u kompaktnoj klasi s ni manje ni više nego dva nova modela koji će biti predstavljeni na Međunarodnom sajmu automobila i Frankfurtu (od 17. do 27. rujna). Hatchback-izvedba nove generacije Astre prvi će se put pojaviti pred međunarodnom publikom, a pratit će je Astra Sports Tourer koja će na najvažnijem sajmu automobila imati svoju premijeru. Najmlađu članicu generacije karavana iz kompaktne klase krase iste trendovske razvojne značajke kao njenu peterovratnu rođakinju koja se može naručiti od lipnja. Astra Sports Tourer temelji se na posve novoj laganoj arhitekturi vozila koja ju je učinila do 200 kg lakšom od trenutnog modela. I karavan će dolaziti s motorima najnovije generacije, pa će Astra Sports Tourer biti živahnija, agilnija i zabavnija za vožnju. Istovremeno je smanjena potrošnja goriva, što je čini savršenim vozilom za tvrtke i vozače koji su često na putu, a traže praktičan karavan reprezentativnog izgleda.

Kad se za nekoliko tjedana otvore knjige narudžbi, Astra Sports Tourer bit će dostupna sa servisom Opel OnStar i novim informacijsko-multimedijskim sustavima IntelliLink koji osiguravaju ultramodernu i bogatu ponudu mogućnosti povezivanja. Ponoda se odnosi na 13 zemalja Europske unije. Uvođenje OnStara za Hrvatsku planirano u drugoj polovini 2016. dok BiH još nema određeni datum. Isto se odnosi i na brojne sigurnosne i pomoćne sustave zajedno sa značajkama koje su otprije poznate iz automobila iz viših segmenata. I na kraju, ali ne i manje važno, nova Astra Sports Tourer plijenit će poglede svojim elegantnim i sportskim stilom. Unutrašnjost savršeno pokazuje kako su pametni dizajn i cjelokupna ponuda opreme: novopridošlica ima točno iste dimenzije kao dosad aktualni model, ali je znatno prostraniji iznutra, nudeći više udobnosti vozaču i svim putnicima, ali i više prostora za prtljagu.

„Naše nove Astra Sports Tourer i Astra hatchback dvije su strane istog novčića. Obje predstavljaju kvantni skok za Opel i kompaktnu klasu. Osim što nudi ultramoderne mogućnosti povezivanja i revolucionaran dizajn, karavanska izvedba još se više fokusira na učinkovitost“, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe dr. Karl-Thomas Neumann. „Naš Sports Tourer savršena je kombinacija praktičnosti i dinamičnosti: više prostora, manja masa i uz to pametni, trendovski detalji u opremi i značajke kao što su poklopac prtljažnika koji se automatski otvara i zatvara laganim udarcem nogom. Tako trebaju izgledati moderni karavani iz kompaktne klase.“

Učinkovito pakiranje: sportski dizajn s pregršt prostora

Nova Astra Sports Tourer impresionira svojim sportskim izgledom. Baš kao njena peterovratna rođakinja, ona diže Opelovu dizajnersku filozofiju prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost na novu razinu: učinkovita je, lagana i dinamična. Na novodizajniranoj se dvodijelnoj kromiranoj prečki na rešetki nalazi Opelov logotip, a prednja se svjetla spajaju s rešetkom u grafički skladan vizual. Sports Tourer se nastavlja na dinamične linije peterovratne izvedbe. Blago zakrivljena spuštajuća linija krova daje karavanu duži izgled, a taj efekt dodatno pojačava podijeljeni C-nosač. Stražnji dio kombinacija je visoke funkcionalnosti sa sportskim, elegantnim dizajnom. Astra Sports Tourer ima stabilan, robustan i siguran stav – obrisi snažnog stražnjeg blatobrana i podijeljeni stražnji skupovi svjetala pridonose tom dojmu.

Najnovija generacija varijante Sports Tourer istih je dimenzija kao trenutno aktualni model – duga je 4702 mm, široka 1871 mm (sa sklopljenim vanjskim retrovizorima) i visoka 1499 mm – no nudi puno više prostora za putnike i prtljagu. Vozač može uživati u 26 mm dodatnog prostora za glavu, a putnici straga imaju 28 mm više prostora za noge. To su dva uvjerljiva unaprjeđenja za dojam prostranosti i udobnost putovanja. Osim toga, nova Astra Sports Tourer zahvaljujući pametnom rasporedu prostora sada može ponijeti čak 1630 litara prtljage.

Pametna i prilagodljiva: poboljšanja prtljažnika koja će se svakodnevno koristiti

Opel uz novu Astru Sports Tourer nudi jednu iznimno praktičnu novost koja će se koristiti svakodnevno: prvi se put poklopac prtljažnika može otvarati bez dodira ili daljinskog upravljača. U kombinaciji s otvaranjem i pokretanjem bez ključa dovoljan je lagan udarac nogom ispod stražnjeg odbojnika da bi se poklopac prtljažnika otvorio. Daljnjim udarcem poklopac se zatvara. Ovaj pametan sustav može otkriti svaku prepreku i zaustaviti mehanizam u slučaju opasnosti. Uz to, poklopac prtljažnika i dalje se može otvoriti putem prekidača na vozačevoj strani ili putem daljinskog upravljača integriranog s ključem.

Radi povećanja prtljažnika, nova Astra Sports Tourer dolazi s opcionalnom mogućnosti sklapanja naslona stražnjeg sjedala u omjeru 40/20/40, što omogućuje još fleksibilnije konfiguracije smještaja prtljage. A opcionalno je dostupna i bogata ponuda proizvoda FlexOrganizer s bočnim šinama, pregradnim mrežama i raznim mogućnostima učvršćivanja, tako da se sve što je utovareno može uredno i sigurno smjestiti u prtljažnik.

Lagana konstrukcija + motori nove generacije = vrhunski zabavna vožnja i ekonomičnost

Svaka komponenta modela Sports Tourer konstruirana je s fokusom na praktičnost i učinkovitost. To se dobro vidi kad se radi o učinkovitom korištenju prostora, ali posebno kad se radi o masi. Kompaktan dizajn iznutra i izvana i lagana karoserija učinili su da ovaj karavan „smršavi“ do 200 kg. Čelik visoke i ultravisoke čvrstoće, izmjene prednje i stražnje osovine i novi proizvodni proces – sve je to odigralo ulogu u impresivnom krajnjem rezultatu. Astra Sports Tourer s početka ponude ima samo 1263 kg (s vozačem) te je tako 130 kg lakša od usporedivog dosad aktualnog modela. To, jasno, pozitivno utječe na agilnost, udobnost vožnje, potrošnju i troškove.

Prethodno spomenutim vrlinama svakako pridonosi portfelj motora snage od 70kW/95KS do 147kW/200KS. Sports Tourer pogonit će samo motori najnovije generacije. Svi dizelski i benzinski motori zapremine od 1 do 1,6 litara spajaju najveću učinkovitost s izvrsnom responzivnošću i glatkoćom rada.

Novi 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo koji će na sajmu IAA biti premijerno predstavljen motor je s vrha ponude koji će se ugrađivati u Astru Sports Tourer. Komora za izgaranje ovog turbo agregata s izravnim ubrizgavanjem sa 147 kW/200 KS može izdržati vršni tlak od 130 bara i dati vršni okretni moment od 200 Nm (s overboostom). Ovaj motor nudi i izvanrednu glatkoću rada u cijelom rasponu broja okretaja. Da bi to postigli, inženjeri su uveli brojne optimizacije indukcijskog i ispušnog sustava, uključujući odvajanje pokrova bregaste osovine od glave cilindara preko posebnih učvršćivača i zasebnog sustava brtvi. Usprkos izravnom ubrizgavanju i fokusiranom izgaranju, inženjeri su uspjeli znatno smanjiti razinu buke u usporedbi s prethodnim motorom. Zahvaljujući tim zvučnim mjerama kupci će moći uživati u glatkom radu motora u praznom hodu s ugodnom kvalitetom zvuka čak i pri vožnji velikim brzinama, u velikom broju okretaja i s opterećenjima.

Inovativne tehnologije: sigurnost, udobnost i mogućnosti povezivanja podignuti na novu razinu

Osim što zadivljuje svojim ultramodernim i trendovskim motorima, nova Astra Sports Tourer postavlja standarde i u područjima sigurnosti, informacijsko-komunikacijskih sustava i udobnosti. Pametna svjetla IntelliLux LED® s matricom nove Astre još su jedan apsolutni novitet u kompaktnom segmentu. Omogućuju trajnu vožnju s dugim svjetlima bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu jer se automatski i stalno deaktiviraju pojedini LED moduli kad se otkrije promet iz suprotnog smjera ili vozilo neposredno ispred. Područje oko drugog izvora svjetla jednostavno se „maskira“, a ostatak ceste ostaje sjajno osvijetljen. Ovaj revolucionarni sustav tako povećava aktivnu sigurnost svih sudionika u prometu, a vozaču Astre Sports Tourer nudi dodatnu udobnost prilikom noćne vožnje. Brojni inovativni pomoćni sustavi koji se oslanjaju na najnoviju generaciju prednje kamere Opel Eye nude vozaču dodatnu potporu: počevši od sada detaljnije i preciznije pomoći u prepoznavanju prometnih znakova, preko pomoći u držanju trake koja sada čak nudi aktivne korekcije upravljanja u slučaju opasnosti, pa do upozorenja na mogući frontalni sudar s kočenjem u slučaju neminovnog sudara koje može posve zaustaviti vozilo pri brzinama manjim od 40 km/h.

U kabini se može naći još jedan element jedinstven za kompaktni segment: Opel OnStar. To je osobni pomoćnik za povezivanje i usluge koji služi kao „anđeo čuvar“ vozača i putnika. Bit će predstavljena i dva nova sustava IntelliLink. Najnovija generacija informacijsko-multimedijskih sustava kompatibilna je s platformama Apple CarPlay i Android Auto. S druge strane, nova premium ergonomska sjedala koja je certificirao AGR nude dodatnu razinu udobnosti zahvaljujući bočnim ojačanjima naslona i funkcijama masaže, pamćenja položaja i ventilacije. Putnike na stražnjoj klupi veselit će dodatna opcionalna značajka koja pridonosi udobnosti: grijanje dvaju vanjskih stražnjih sjedala.

Na Astru Sports Tourer tradicionalno otpada oko 30 % prodaje Astre u Europi. Glavni su kupci tvrtke i obitelji koji žele kombinaciju praktičnih rješenja za prijevoz prtljage i udobnosti tijekom putovanja. Najveća tržišta za ovaj svestrani karavan su Njemačka, Velika Britanija i Italija. U Njemačkoj se knjige narudžbi nove Astre Sports Tourer otvaraju 10. listopada 2015., a uskoro će uslijediti i druge države.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!