Poslovanje turističkih agencija ne prati pozitivne trendove turizma

Vijesti

Natrag na Vijesti

Poslovanje turističkih agencija ne prati pozitivne trendove turizma

Foto:

Unatoč većem broju turista više od 40% putničkih agencija s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije prošle je godine poslovalo s gubitkom-

Grad Zagreb i Zagrebačka županija postaju sve više tražene turističke destinacije u kontinentalnog dijela Hrvatske. Ove godine, prema službenim podacima TZ-a, grad Zagreb s ostvarenih 110 tisuća dolazaka i 181 tisućom noćenja u srpnju bilježi porast u dolascima i noćenjima od 8%. Promatrano kumulativno, od siječnja do srpnja 2015. Zagreb bilježi 540 tisuća dolazaka i 937 tisuća noćenja, što je porast od 12% u dolascima te 11% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014. Zagrebačka županija pak u srpnju 2015. bilježi porast broja dolazaka turista za 43,8% uz ostvarenih 17% više noćenja. U razdoblju od siječnja do srpnja 2015. broj dolazaka turista u Zagrebačkoj županiji povećan je za 10,5% i to uz 9,4% više ostvarenih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2014.

Iako svaki treći gost dolazi u aranžmanu putničkih agencija upravo su one u hrvatskim okvirima često izostavljaju s popisa nositelja razvoja turizma – poručuju iz strukovne skupine putničkih agencija pri Komori Zagreb. Smatraju naime da je agencijski turizam zapostavljen i stavljen u neravnopravan položaj naspram drugih pa se tako primjerice putničkim agencijama PDV računa po stopi od 25 posto, a riječ je o drugoj najvišoj poreznoj stopi u EU, odmah iza Mađarske, dok druge djelatnosti u turizmu imaju sniženu stopu od 13 posto.

„U razdoblju od 2004. do 2014. godine, turistički dolasci u Grad Zagreb rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,7 posto, dok je prosječna stopa rasta noćenja bila 6,5 posto. Istodobno, na području Zagrebačke županije prosječna stopa rasta dolazaka kroz to razdoblje bila je 7,3 posto, a noćenja 5,8%. No, unatoč višegodišnjem pozitivnom trendu turističkih dolazaka i noćenja te etabliranju Zagreba kao poželjne turističke destinacije, poslovanje turističkih agencija ne prati te trendove“, rekao je Krešimir Opić iz Komore Zagreb. Naime, 324 poduzetnika u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) s područja Zagreba i Zagrebačke županije lani su ostvarili 1,26 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je povećanje od 3,1 posto u odnosu na godinu prije, uz dosegnut udjel od 28 posto na razini te djelatnosti u RH, no na razini djelatnosti zabilježen je negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 40,36 milijuna kuna. „Udio onih koji posluju s dobiti u ukupnom broju agencija s područja Komore Zagreb iznosi 58 posto, dok ih je 42 posto poslovalo s gubitkom“, upozorava Opić.

To je, smatra struka, alarm da se nešto poduzme, posebice zbog toga što ta djelatnost u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji zapošljava 1500 ljudi s tendencijom rasta pa je lani tako broj zaposlenih porastao za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je dosegnut udjel od 28,4 posto od ukupnog broja zaposlenih u toj djelatnosti na razini Hrvatske. Problemi su to svih hrvatskih putničkih agencija i turoperatora, pa tako i onih s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji će kroz Strukovnu skupinu pri Komori Zagreb lobirati za interese struke jer je, pod postojećim poreznim opterećenjem, gotovo svaka druga agencija lani poslovala s gubitkom. Također, poručuju kako smatraju bitnim izgraditi turistički autobusni terminal, kongresni centar, ali i stručno osposobljavati turističke vodiče. Šansu daljnjeg razvoja vide i u dobrim zakonskim rješenjima, ocjenivši da novi prijedlog Zakona o pružanju usluga i Zakona o turističkim zajednicama to ne donosi, već stanje čini lošijim od postojećeg.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!