Tri godine programa „Erasmus za poduzetnike početnike“ u Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Tri godine programa „Erasmus za poduzetnike početnike“ u Hrvatskoj

Foto:

-Poduzetnici o svojim iskustvima-

„Prijavila sam se na program Erasmus za poduzetnike početnike jer želim otvoriti odvjetnički ured u Hrvatskoj, a kako mi nedostaje znanja u vođenju željela sam učiti od iskusnih poduzetnika s poslovnim kontaktima u Njemačkoj. Htjela sam poboljšati svoje vještine u komunikaciji s klijentima, zastupati klijente na sudu, a ujedno je to također bila odlična prilika za usavršavanje njemačkoga jezika“, objasnila je poduzetnica početnica Danija Budimir koja je sudjelovala u programu Europske komisije Erasmus za poduzetnike početnike.

Radi se o programu koji pomaže perspektivnim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine, znanja i iskustva za pokretanje i/ili uspješno vođenje tvrtke u Europi. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci, a boravak im jednim dijelom financira Europska komisija preko posredničkih organizacija. „Hrvatska gospodarska komora zajedno s partnerima iz Europe sudjeluje u navedenom programu od 2012. godine kao posrednička organizacija odabrana od strane EK. Točnije, HGK je lokalna kontakt točka i glavni kontakt kroz trajanje cijelog programa“, rekla je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić.

"Sam program je odličan i može puno pomoći da mladi, neiskusni, ali ambiciozni ljudi uzmu budućnost u svoje ruke pokretanjem vlastitog posla. Možete naučiti puno o vlastitim sposobnostima i vještinama, dobiti snažno samopouzdanje i razvijati praktično znanje o tome kako pokrenuti i upravljati vlastiti posao. Stekla sam puno iskustva u vođenju odvjetničkog ureda koje bi mi trebalo pomoći pri upravljanju svojim odvjetničkim uredom u Hrvatskoj. Što se tiče drugih vještina, ostvarila sam veliki napredak u pisanju i govoru njemačkog jezika, a našla sam izvrsnog partnera za moje buduće poslovanje s Njemačkom“, prepričala je Budimir.

I iskusni poduzetnik Matija Gažić iz tvrtke Ehostat, koji je osnovao tvrtku prije deset godina, zadovoljan je programom, a posebno rezultatima razmjene te će vrlo vjerojatno ponovo sudjelovati u ulozi iskusnog poduzetnika. „Ovaj program Europske komisije velika je prilika za svakog poduzetnika, kako početnike tako i za iskusne poduzetnike. To je prilika za uspostavljanje kontakata prema poduzetnicima i mogućim poslovnim partnerima u drugim državama. Također, osoba koja ima motivaciju i želju da se bavi poduzetništvom može biti korisna pri traženju novog pristupa i novih rješenja za stare probleme“, objasnio je Gažić i dodao da se nada uspješnom poslovnom odnosu s poduzetnikom početnikom u godinama koje dolaze te da su već zajednički definirali i neke strategije i potencijalne poslove.

Uloga Hrvatske gospodarske komore je pružanje poslovne potpore poduzetnicima početnicima i iskusnim poduzetnicima iz zemalja sudionica te potpora u umrežavanju i pronalaženju poslovne razmjene. Također, Komora pruža pomoć u pronalasku poduzetnika koji će se najviše poslovno podudarati s poduzetnikom početnikom/iskusnim poduzetnikom. Prije samog početka poslovne razmjene održava obuku kako bi poduzetnici početnici započeli proces razmjene. Djeluje i kao kontakt točka za i pri pomaganju u praktičnim segmentima, kao što su pronalazak stanovanja, transport i osiguranje. HGK je do sada sudjelovala u dva ciklusa programa, a za provedbu navedenog programa u tom periodu osigurala je otprilike oko 80.000 eura te je na razmjenu poslala ukupno 15 hrvatskih poduzetnika u čak deset zemalja; Nizozemsku, Sloveniju, Slovačku, Španjolsku, Mađarsku, Austriju, Veliku Britaniju, Italiju, Njemačku i Irsku. Također je osigurala i dolazak osam poduzetnika početnika iz Europe kod iskusnih hrvatskih poduzetnika. „Uz poduzetnike kojima smo osigurali razmjene imamo još 24 prijavljena koji ne mogu ići na razmjenu zbog nedostatka sredstava. Iz tog razloga Hrvatska gospodarska komora prijavila na novi krug natječaja programa ERASMUS za poduzetnike početnike čiji bi rezultati trebali biti poznati na jesen“, rekla je Kesić Šapić.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!