ŽK Zadar staje na kraj nelegalnom agencijskom poslovanju

Vijesti

Natrag na Vijesti

ŽK Zadar staje na kraj nelegalnom agencijskom poslovanju

Foto:

Postavljaju se video nadzorne kamere, a sankcionirat će se i nelegalno oglašavanje na javnim površinama

Nelegalno agencijsko poslovanje i oglašavanje već neko vrijeme predstavljaju problem u Zadarskoj županiji, uzrokujući nelojalnu konkurenciju za agencije koje djeluju legalno i narušavajući atraktivnost turističke ponude. U nastojanju da se spriječe nelegalne aktivnosti koje imaju negativan utjecaj, kako na poslovanje turističkih agencija tako i na negativan imidž Zadarske županije kao turističke destinacije, aktivnosti Strukovne skupine turističkih agencija Zadarske županije koja djeluje pri Županijskoj komori Zadar usmjerene su upravo na rješavanje ovog gorućeg problema.

Predstavnici četrdesetak turističkih agencija koji aktivno sudjeluju u radu Skupine potaknuli su dijalog privatnog i javnog sektora kako bi se zajednički pristupilo rješavanju ovog problema. Jedan od važnijih rezultata uspostavljenje suradnje je uvođenje nove odredbe u Odluku o javnim površinama Grada Biograda na Moru, temeljem koje je nelegalno oglašavanje na javnim površinama nepropisno te se time ovlašćuje komunalne redari za nadzor nad istim.

Osim toga, predstavnici agencija s biogradskog područja, na kojemu se nelegalno oglašavanje odvija u velikom zamahu, između ostalog su predložili i uvođenje video nadzornih kamera na relevantnim gradskim točkama, kako bi video materijal mogao poslužiti za pokretanje prekršajnih prijava od strane Carine koja je od 1. siječnja 2014. godine nadležna za nadzor nad neregistriranim pružanjem usluga u turizmu. Gradska uprava Biograd na Moru prihvatila je taj prijedlog pokrenuvši postupak postavljanja video nadzora koji će, kako kažu biti dovršen, ako ne tijekom aktualne, onda za sezonu 2016. godine.

S predstavnicima Gradske uprave Zadar nastojalo se također naći rješenje oko prodaje brodskih izleta na javnim površinama, a predloženo je uvođenje jedinstvenog izgleda pultova na kojima se prodaju brodski izleti čime bi se poboljšala turistička ponuda grada i pridonijelo uljepšavanju gradske jezgre. Članice Strukovne skupine izradile su idejno rješenje dizajna pulta koje je odobreno i od strane konzervatorskog ureda te dostavljeno Gradskoj upravi. Unificirani pultovi već su uvedeni na nekoliko gradskih lokacija na inicijativu samih agencija i brodara, a za sljedeću sezonu Gradska će uprava prilikom raspisivanja novog Javnog natječaja za davanje u zakup javnih površina uvesti i novu odredbu prema kojoj će svi pultovi morati biti jednaki, sukladno idejnom rješenju pulta izrađenog prema uputama i na inicijativu agencija.

Uspostavljena je i suradnja s predstavnicima županijske turističke zajednice kao i s turističkim zajednicama gradova te su dogovoreni zajednički nastupi na tržištima koja su od interesa agencijama. Zaključno, Strukovna skupina turističkih agencija Zadarske županije nastoji ulaziti u svaki problem i uz pomoć lokalnih vlasti, turističkih zajednica i nadležnih službi pokušava rješavati aktualne probleme.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!