Sedam hrvatskih filmova na 14. DokuFestu u Prizrenu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Sedam hrvatskih filmova na 14. DokuFestu u Prizrenu

Foto:

U Prizrenu na Kosovu od 8. do 16. kolovoza održava se 14. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, na kojem će biti prikazano ukupno sedam hrvatskih filmova – pet u natjecateljskom i dva u posebnim programima festivala. Osim toga, ove godine DokuFest je posebnu pažnju posvetio i Zlatnom dobu hrvatskog eksperimentalnog filma pa tako donosi istoimeni program u kojem se prikazuje niz kratkometražnih filmova kako mladih tako i renomiranih domaćih autora.

U natjecateljskom programu Balkan Dox bit će prikazani filmovi Ana trg u režiji Jelene Novaković koji govor o prodavačici religijskih suvenira koja drži štand ispred crkve,austrijsko-hrvatsko-bosanska koprodukcijaIzgubljeno Dugme u režiji Roberta Bubala, Renata Tonkovića i Marija Vukadina– biografska priča o Goranu Ipi Ivandiću, tragičnom bubnjaru najvećeg rock sastava bivše Jugoslavije – Bijelog dugmeta, Rakijaški dnevnik Damira Čučića koji prati ilegalnu izradu rakije koju je vodio Eric Maria Strom (odnosno Mario Haber), tehničar zvuka i predani proizvođač rakije te Veruda - film o Bojanu Igora Bezinovića koji govori o dvadesetčetverogodišnjem Bojanu, koji je četiri i pol godine svog života proveo u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci.

U natjecateljski program Međunarodnih kratkometražnih filmova uvršten je film Manjača u režiji Tina Žanića. Film se bavi mladićem koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke.Pokušavajući se oduprijeti starim navikama, useljava se kod svoga djeda.

Domaći filmovi uvršteni su i u dva posebna programa. Tako Short Matters! 2015 (Kratko je važno! 2015.) donosi njemačko-hrvatsku koprodukciju Kokoška redateljice Une Gunjak, a program Flashes (Bljeskovi) Muški film u režijiNebojše Slijepčevića.

Jedan od revijalnih programa festivala je i onaj pod nazivom Zlatno doba hrvatskog eksperimentalnog filma (Golden Ages of Croatian Experimental Film). Podijeljen u dva potprograma donosi ukupno 19 recentnih i bezvremenskih domaćih naslova. Tako će posjetitelji festivala u sklopu prvog potprograma, nazvanog Doba hibrida (The Age of Hybrids) moći pogledati eksperimentalne filmove The Spectres of Veronica Dalibora Barića, filmA.D.A.M. Vladislava Kneževića, Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge, Mala smrt (La Petite Mort) Damira Čučića, Najmanji Tomislava Šobana, Plac Ane Hušman, Site Selection Mare Šuljak te Splitski akvarel Borisa Poljaka.

Potpogram Doba istraživača (The Age Of Researchers) donosi 11 naslova: Dva vremena u jednom prostoru Ivana Ladislava Galete, Fluorescencije Ante Verzottija, Fokus i Monolog o Splitu Ivana Marinca, Ljudi (u prolazu) II Lordana Zafranovića, Piši, ne samoće Mladena Stilinovića, Pravac (Stevens-Duke) Tomislava Gotovca, Scusa Signorina i Siesta Mihovila Pansinija, Sretanje Vladimira Peteka i film Termiti u režiji Milana Šameca.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. U sklopu festivala ove će se godine prikazati 228 filmova iz 43 zemlje, a u šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i mnogobrojnim posebnim programima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!