Švedska hit-serija Božić na suncu dovodi turiste na Brač

Vijesti

Natrag na Vijesti

Švedska hit-serija Božić na suncu dovodi turiste na Brač

Foto:

Božić na suncu prate milijuni gledatelja, a po prvi puta tijekom prošle godine snimala se izvan Švedske i to većinom upravo na Braču. Zahvaljujući scenama koje su snimane na jednom od naših najljepših otoka interes za posjetom narastao je još i više. Tako je svoje izuzetno pozitivne dojmove o putovanju na Brač u švedskim novinama Expressen s mnogobrojnim čitateljima podijelila i novinarka Av Ida Thunberg.

Produkciju je u Hrvatskoj vodila Ankica Jurić Tilić iz kuće Kinorama, a Božić na suncu (u originalu Piratskattens hemlighet) dio je Adventskog kalendara (Julkalendern), tradicionalnog božićnog televizijskog programa namijenjenog obitelji i mladima. Julkalendern već desetljećima je neizostavni dio švedske božićne tradicije – serija se od 1960. godine na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT emitira od 1. do 24. prosinca u udarnom terminu i postiže milijunsku gledanost.Božić na suncusniman je uz pomoćmjera poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra koje u posljednje vrijeme u Hrvatsku privlače sve više stranih produkcija.

Tekst iz Expressena prenosimo u cjelosti, a njegova originalna inačica dostupna je na ovoj poveznici.

Objavljeno 22. lipnja 2015. –Iza sljedećeg zavoja uvijek vas čeka nešto novo. Zapanjujuća strmina, vidik koji oduzima dah, slikovito mjestašce ili predivna plaža.Poveli smo širu obitelj te unajmili kuću i auto na ljupkom hrvatskom otoku Braču.Na ovom je otoku snimljena serija švedske nacionalne televizije Božić na suncu, u sklopu televizijskog programa Adventski kalendar.Zelenilo maslina udahnjuje život masivnim planinama kroz koje se probijaju uske staze.Pokazujemo kroz prozor kombija: „Pogledajte jamu vapnenicu!“, „Pogledaj onu lučicu u zaljevu dolje!“, „Oh, tamo gore na uzvisini je maleni vinograd!“.Za nas devetero, koji prvi put putujemo na Brač, vožnja autom od trajekta do kuće koju smo unajmili vrlo je dojmljiva.

Božić na suncu snimljen na Braču

Od samog početka bili smo zainteresirani baš za ovaj otok jer je na njemu snimljen televizijski program Adventski kalendar u sklopu kojeg je ovog Božića emitirana serija Božić na suncu.Četvero djece u našoj grupi jako je željelo otići na „Obalu orhideja“, kako se plaža Zlatni rat zove u seriji.Nas ostale privukli su neobični krajolici koje smo zamijetili kroz 24 nastavka serije.Brač je najveći među dalmatinskim otocima, ali je ipak dovoljno malen da ga je moguće istražiti u jednotjednom godišnjem odmoru.Unajmili smo veliku kuću u malenom mjestu Milna na zapadnoj obali otoka.U luci gledamo krasne jedrilice, jedemo sladoled i ponekad naručimo pivo ili čašu domaćeg vina.Kratko putovanje autom otkriva nam lijepe uvale s krupnim bijelim šljunkom koje su stisnute među stijenama i idealne za kupanje.

Zlatni Rat jedna je od najljepših europskih plaža

Plaža Zlatni Rat izabrana je za jednu od najljepših plaža u Europi, a posjet njoj ne smije se propustiti. Značenje njezinog imena je zlatni rog i ono je vrlo dobro opisuje.Bijeli vrh ističe se u tirkiznoj bistroj vodi, a baš kao djeca u seriji i mi možemo istražiti plažu i špilje koje se nalaze uz kopno.Grad Bol nalazi se pored Zlatnog rata te nam nudi lučki život, šetnje kamenom popločenim uličicama te izvrstan talijanski sladoled kojeg jedemo sjedeći na bijelom kamenom zidu s morem iza nas.Naravno, na Braču ima dovoljno hotela za one koji više vole takav smještaj, ali mi dajemo prednost unajmljivanju kuće na Braču.Svi gradovi i sela koja posjećujemo tako su šarmantno privlačni da se čini kao da vam bilo koja lokacija na kojoj se nalazite pruža jednako zadovoljstvo, a općenito je i vrlo povoljno odsjesti na takvim mjestima.Kuća nam je polazište tijekom tjedna, a unajmljeni auto prilika za razgledanje različitih dijelova otoka jer su svi vrijedni posjeta.

Brač je savršena destinacija

Kada se vraćamo kući u kasno poslijepodne lavanda i ruže u vrtu tako divno mirišu, a zadovoljstvo nalazimo u svemu, od osvježenja u bazenu do vidikovaca na brdima iza gradića Milne.Također je ugodno obilaziti prodavaonice hranom te kupiti svježe povrće i meso koje navečer pečemo na roštilju u ljetnoj kuhinji. Mjesna pekarnica otvara se vrlo rano ujutro, tako da svako jutro možemo kupiti svježe pečeni kruh.Stabla borova, maslinici, vinova loza i lavanda. Vapnenac, krovovi boje terakote, bijeli crkveni tornjevi i kameni zidovi. Janjetina s roštilja, svježa riba, svježe ubrana salata i začini iz kućnog vrta.Brač obiluje ponudom unatoč svojoj relativno malenoj površini.Naravno da nikad nismo pronašli Aquilino blago koje su tražili u seriji, ali pitamo se nismo li našli nešto mnogo bolje, savršenu destinaciju koju ćemo sigurno opet posjetiti.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!