Prva u klasi: nova generacija Opel Astre sa svjetlom IntelliLux s LED matricom

Vijesti

Natrag na Vijesti

Prva u klasi: nova generacija Opel Astre sa svjetlom IntelliLux s LED matricom

Foto:

Rüsselsheim. Pametni sustav svjetala budućnosti bit će premijerno predstavljen s novom generacijom Opel Astre na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu (od 17. do 27. rujna 2015.). S novom će Astrom revolucionarno svjetlo IntelliLux s posve LED matricom koje omogućuje vožnju s dugim svjetlima koja ne zasljepljuju prvi put biti dostupna u kompaktnoj klasi, čineći tako vrhunsku tehnologiju svjetala dostupnom dosad najvećoj publici. Nakon predstavljanja biksenonskih prilagodljivih svjetala s trenutno aktualnom generacijom Astre Opel ponovno svojim sljedećim kompaktnim prodajnim hitom preuzima pionirsku ulogu u tehnologijama svjetala.

„Demokratiziramo tehnologiju čineći inovacije cjenovno pristupačnima i uvodeći ih u vozila iz masovne proizvodnje. Naše novo svjetlo s LED matricom IntelliLux savršen je primjer. Uvođenjem ove tehnologije svjetala u klasu kompaktnih vozila Opel postaje prvi proizvođač automobila koji u tom segmentu nudi ovaj visokoučinkoviti i visokoperformansni sustav svjetala. Naša integracija LED tehnologije nudi izvanredne noćne performanse, povećavajući sigurnost vozača i svih oko njega“, rekao je Charlie Klein, potpredsjednik inženjerskog odjela za vozila u Opelu.

Jasno kao dan: duga svjetla za vozača bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu

Nakon što su već učinili biksenonska prilagodljiva svjetla cjenovno pristupačnijima i dostupnima u gotovo svim modelima uključujući aktualnu Astru (ona je s tim sustavom prodana u više od 200 000 primjeraka), inženjeri iz Opelova međunarodnog tehničkog razvojnog centra u Rüsselsheimu usmjerili su svoje resurse u razvoj, poboljšavanje i fino ugađanje sustava svjetala nove generacije. Nakon godina pripreme Opelova su nova patentirana posve LED svjetla IntelliLux spremna za integraciju u proizvodnju. Dosad je ta vrsta sustava bila rezervirana za skupa vozila iz luksuzne klase. Opel će ga uvesti u novu generaciju Astri uz premijerno predstavljanje u rujnu na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automobila (IAA-u) u Frankfurtu. Sve je to moguće zahvaljujući pametnim rješenjima i najnovijoj generaciji LED-ica koje nude blještavo osvjetljenje nalik na dnevno svjetlo.

Novi sustav s LED matricom sastoji se od 16 LED segmenata – osam sa svake strane vozila – i on automatski i neprestano prilagođava duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa raznim prometnim situacijama. U tom procesu sustav surađuje s prednjom kamerom Opel Eye koja, primjerice, otkriva prisutnost drugih vozila u pokretu pa se pojedinačni LED segmenti koji bi zaslijepili vozače koji dolaze u susret automatski isključuju i uključuju.

Čim vozilo napusti urbano okruženje, duga se svjetla automatski uključuju i ostaju uključena. To omogućuje znatno povećanje sigurnosti, što potvrđuje i istraživanje koje je provelo Tehničko sveučilište u Darmstadtu i europska inicijativa LightSightSafety. Istraživanje pokazuje da prilikom vožnje brzinom od 80 km/h vozači opažaju predmete uz rub ceste otprilike 30 – 40 metara prije nego s uobičajenim halogenim ili ksenonskim kratkim svjetlima. To znači da imaju oko 1,5 sekunde više vremena da reagiraju, primjerice kad životinje nenadano prelaze cestu.

No neće zbog toga profitirati samo vozači Astre – premda sami uživaju u izvrsnim svjetlosnim uvjetima i vidljivosti, ne zasljepljuju druge sudionike u prometu. Kad kamera otkrije izvore svjetla koji dolaze od prometala iz suprotnog ili istog smjera, pojedinačne se LED-ice u odgovarajućim zonama deaktiviraju i time jednostavno „izrezuju“ područje oko vozila, dok ostatak ceste i okolnog dijela ostaje vrlo dobro osvijetljen. Uz tu razinu preciznosti i prilagodljivosti svjetla s LED matricom podižu tu tehnologiju na novu razinu.

Opelovi inženjeri za svjetla nisu učinili ovaj pametan posve LED sustav samo cjenovno pristupačnim, nego su ga podigli i na novu razinu pametnog funkcioniranja. Budući da se neće svi kupci Astre odlučiti za ugrađeni navigacijski sustav, sustav svjetala mora moći sam prepoznati nalazi li se vozilo, primjerice, u urbanom okruženju ili na autocesti. Sustav IntelliLux kod Astre bit će prvi svjetlosni sustav s matricom koji se stalno optimizira u jednom automobilu iz serijske proizvodnje, a koji nije povezan s navigacijskim sustavom. Osim brojnih varijacija uzoraka dugih i kratkih svjetala, LED-ice sustava IntelliLux omogućuju i poseban način rada za autocestu koji dodatno povećava sigurnost prilikom noćne vožnje. A posebna funkcija svjetala dobrodošlice čini ulaženje u Astru i izlaženje iz nje udobnijima u noći.

Svjetlije, dugotrajnije, učinkovitije: Opelovo LED svjetlo IntelliLux donosi trostruke prednosti

Visoka učinkovitost svjetla s LED matricom donosi dodatnu sigurnost i udobnost. Ne samo da sustav osvjetljuje okolinu jače od uobičajenih sustava svjetala, nego ima i znatno dulji vijek trajanja od prednjih svjetala s halogenim ili ksenonskim žaruljama. Još jedna prednost je da u prednjem svjetlu više nisu nužni mehanički pokreti – pojedinačni LED segmenti uključuju se i isključuju ovisno o situaciji, što također pridonosi trajnosti koja znatno nadmašuje životni vijek automobila.

I na kraju, no ne i manje važno, novi sustav svjetala znatno je usrećio i dizajnere. Prije je veličina kućišta prednjih svjetala ovisila uglavnom o najskupljoj tehnologiji koju su štitila, no sada osnovna žarulja određuje vidljivi dio prednjeg svjetla. Zahvaljujući malim LED-icama koje se koriste u matrici, u budućnosti će se svjetla moći dizajnirati profinjenije i preciznije. Stoga su mehaničke, komplicirane kontrolne jedinice koje zahtijevaju puno prostora i optički predimenzionirana kućišta zastarjele.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!