DANI U VALI oplemenjeni su novim sadržajima
Foto: pr
Stari Grad na Hvaru i starogradska uvala uskoro će biti ispunjeni tradicijskim
brodovima, a posjetitelji „Dana u Vali“ osim u koncertima, izložbama i
radionicama, ove godine moći će uživati i u više od 15 jela koja nose zajednički
naziv „Dalmatinska marenda“ te i kroz nepca osjetiti iskonski duh Mediterana
i blagodati života uz more.
DANI U VALI će u ovogodišnjem izdanju imati obogaćen gastronomski program i
ponudu, promovirajući projekt „Dalmatinska marenda“ koji je pokrenula Turistička
zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktoricom Ivanom Vladović.
Ugostitelji Staroga Grada će svih dana trajanja ove manifestacije gostima i
sudionicima pripremati autohtonu „spizu“, uz autentične dalmatinske sastojke kako
bi vas vratili u neka zaboravljena vremena, a posebno raduje kako centralno mjesto u
menijima ponovno zauzima i „kraljica mora“ srdela. Nju će na pjatima slijediti i
inćuni, lignje, kozice, morski pas, ali i pašticada, polpete, jezik u umaku, dolce garbo,
a u ponudi će biti i rižoti, tjestenine i nezaobilazna gregada.
U petak 20.9. od 17 sati na Rivi će biti organizirano i natjecanje u pripremi
„Dalmatinske marende“ na koje će svoje umijeće moći pokazati i amateri, a ne samo
profesionalni kuhari, a sve s ciljem približavanja domaće spize gostima koji traže
nešto posve autentično. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem
facebook stranice Stari Grad – Hvar.
Projekt Dalmatinska marenda nije isključivo gastronomskog karaktera, on je
svojevrsna poveznica svih društvenih komponenti, oko toga se vrti filozofija našeg
domaćeg čovika. Naime, gostu se kroz ova jela želi prezentirati punoća doživljaja
destinacije, gdje se sjedanjem za stol u određeno doba dana može uživati u
tradicionalnim okusima karakterističnim za naš kraj. Jela dalmatinske marende su
koncipirana na način da su jednostavna, od samog načina pripremanja do načina
posluživanja, za koje je dovoljna „teća“ ili „pjat“. Punoća ukusa i mirisa su ono što
vas drži za stolom, uz pismu, besidu i pokoji trač. Sve te specifičnosti trudimo se
prikazati gostima kako bismo im približili ljepotu življenja u Dalmaciji.
Ovo su restorani koji su se priključili projektu „Dalmatinska marenda“ na
„Danima u Vali” i čija će ponuda biti dostupna tijekom svih dana trajanja festivala
brodova, mora i mornara, od 19. do 22. 9., a to su; bistro „Kod Damira“, restoran
„Kod barba Luke“, gradski restoran „Vala“, restoran "Albatros", restoran
„Eremitaž“, restoran "Jurin podrum", restoran "Velo misto", restoran „La Gitana“ i
pizzeria "Marko".
Definiran je i ovogodišnji program ovog tradicionalnog festivala brodova, mora i
mornara koji će se ove godine realizirati u organizaciji Grada Staroga Grada,
Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" i Turističke
zajednice Staroga Grada. I dok se bruse posljednji detalji programa, ponovit ćemo
kako je centralni koncert festivala, onaj naše glazbene dive, Doris Dragović, a
zemlja partner ovogodišnjeg izdanja DANA U VALI je Kraljevina Nizozemska,
koja će na moru i na kraju predstaviti svoju maritimnu baštinu s posebnim
naglaskom na 4 tradicijska plovila u moru. Oni čine tek dio flote od oko 60
tradicijskih plovila koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem
hrvatske pomorske baštine, a kojima će se pridružiti i slična plovila iz ostalih
zemalja. Tradicijske barke i ljudi koji o njima skrbe, doplovit će s cijelog Jadrana
kako bi u Starom Gradu predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu,
tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća. Svu
ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća, sudionici će predstaviti
kroz isplovljavanja na promotivna jedrenja i veslanja, programe, izložbe i radionice,
a sve će započeti svečanim mimohodom festivalske povorke uz predstavljanje svih
sudionika te svoje veliko finale imati na poznatoj noćnoj paradi "Ples jedara i
svjetla". Skoro je nemoguće nabrojiti sva događanja i sudionike, ali dok program ne
izađe u javnost možemo najaviti kako će se pojaviti Neretvanska lađa, Lovranski
guc, Komiška falkuša, brodovi s Prvića, nizozemski tradicijski brodovi, brodovi s
otoka Krka, Murtera, Zlarina i Pašmana, brodovi udruga s otoka Hvara te tradicijski
brodovi s Brača, iz Splita te Kaštela i Drvenika. Posebno ističemo i dolazak povijesne
galije Karaka iz Dubrovnika. Ali detaljno o svim sudionicima i sadržajima javnost će
biti upoznata kad bude gotov i objavljen cjelokupan program događanja.
Ovogodišnje izdanje DANA U VALI na legendarnom trgu Tvrdalju, ponudit će i
nekoliko koncerata koji će oduševiti sve goste koji vikend od 19. do 22. rujna
rezerviraju za boravak u Starome Gradu na otoku Hvaru, a ponovit ćemo, onaj
centralni planiran je za subotu navečer kada će nastupiti glazbena diva Doris
Dragović. Važno je naglasiti kako će kulturno-zabavni programi biti bogati svih
dana manifestacije te primjereni ovoj vrsti događaja. Što se edukacijskih sadržaja
tiče, oni će posebno biti usmjereni prema djeci, a poseban naglasak će biti na
ribolovnim i drugim morskim vještinama te sportovima.
Organizatori posebno cijene izniman doprinos kao i odaziv za sudjelovanje od
strane svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske, jer oni su sa svojim
vještinama i iskustvom koje prenose na mlade, ujedno i najvrjedniji dio ove
manifestacije. Gosti Staroga Grada koji pravovremeno osiguraju smještaj, ispreplest
će se i na moru i na kraju s pomorcima i njihovim brodovima kroz morsku spizu,
glazbu koja slavi more, uživajući u životu uz more.
OSOBE ZA KONTAKT;
Žaneta Roić, direktorica TZ Staroga Grada , mob 0915236071
( kultuno-zabavni, gastro i koncertni programi i događanja)
Plamenko Bavčević, predsjednik udruge CRONAVES, mob 0913352015
( program maritimne tradicijske i kulturne pomorske baštine, znanja i zanata )
Detaljna ponuda DALMATINSKIH MARENDI u restoranima Starog Grada dostupna od 19. do
22.09. svaki dan od 12 do 20 sati, po jedinstvenoj cijeni od 12 eura:
Restoran Eremitaž
- Morski pas u kaparima sa lešo krompirom
- Srdele na žaru s blitvom
Restoran Vala
- Frigane lignje u komoraču, majoneza s komoračem i ružinom vodicom
- Kozice u umaku od češnjaka i maslaca sa domaćom focacciom sa mediteranskim začinima
Restoran Albatros
- Srdele sa žara i pečeni krompir s ružmarinom
- Pašticada s njokima
- Frigane lignje i pečeni krompir s ružmarinom
Bistro Kod Damira
- Polpete sa pireom
- Jezik u umaku sa maništrom
- Tripice
Restoran Kod barba Luke
- Crni rižot
Restoran Jurin podrum
- Fegato alla Dalmata (Dolce garbo)
- Inćuni u tempuri sa salatom
Restoran Velo Misto
- Dalmatinska gregada
Restoran La Gitana
- Riba i verdura u pasuru
- Nakargoni njoki
Pizzeria Marko
- Tjestenina frutti di mare
NatragZa komentiranje morate biti prijavljeni!
Komentari (0)