DANI U VALI oplemenjeni su novim sadržajima

Vijesti

Natrag na Vijesti

DANI U VALI oplemenjeni su novim sadržajima

Foto: pr

Stari Grad na Hvaru i starogradska uvala uskoro će biti ispunjeni tradicijskim

brodovima, a posjetitelji „Dana u Vali“ osim u koncertima, izložbama i

radionicama, ove godine moći će uživati i u više od 15 jela koja nose zajednički

naziv „Dalmatinska marenda“ te i kroz nepca osjetiti iskonski duh Mediterana

i blagodati života uz more.

DANI U VALI će u ovogodišnjem izdanju imati obogaćen gastronomski program i

ponudu, promovirajući projekt „Dalmatinska marenda“ koji je pokrenula Turistička

zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktoricom Ivanom Vladović.

Ugostitelji Staroga Grada će svih dana trajanja ove manifestacije gostima i

sudionicima pripremati autohtonu „spizu“, uz autentične dalmatinske sastojke kako

bi vas vratili u neka zaboravljena vremena, a posebno raduje kako centralno mjesto u

menijima ponovno zauzima i „kraljica mora“ srdela. Nju će na pjatima slijediti i

inćuni, lignje, kozice, morski pas, ali i pašticada, polpete, jezik u umaku, dolce garbo,

a u ponudi će biti i rižoti, tjestenine i nezaobilazna gregada.

U petak 20.9. od 17 sati na Rivi će biti organizirano i natjecanje u pripremi

„Dalmatinske marende“ na koje će svoje umijeće moći pokazati i amateri, a ne samo

profesionalni kuhari, a sve s ciljem približavanja domaće spize gostima koji traže

nešto posve autentično. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem

facebook stranice Stari Grad – Hvar.

Projekt Dalmatinska marenda nije isključivo gastronomskog karaktera, on je

svojevrsna poveznica svih društvenih komponenti, oko toga se vrti filozofija našeg

domaćeg čovika. Naime, gostu se kroz ova jela želi prezentirati punoća doživljaja

destinacije, gdje se sjedanjem za stol u određeno doba dana može uživati u

tradicionalnim okusima karakterističnim za naš kraj. Jela dalmatinske marende su

koncipirana na način da su jednostavna, od samog načina pripremanja do načina

posluživanja, za koje je dovoljna „teća“ ili „pjat“. Punoća ukusa i mirisa su ono što

vas drži za stolom, uz pismu, besidu i pokoji trač. Sve te specifičnosti trudimo se

prikazati gostima kako bismo im približili ljepotu življenja u Dalmaciji.

Ovo su restorani koji su se priključili projektu „Dalmatinska marenda“ na

„Danima u Vali” i čija će ponuda biti dostupna tijekom svih dana trajanja festivala

brodova, mora i mornara, od 19. do 22. 9., a to su; bistro „Kod Damira“, restoran

„Kod barba Luke“, gradski restoran „Vala“, restoran "Albatros", restoran

„Eremitaž“, restoran "Jurin podrum", restoran "Velo misto", restoran „La Gitana“ i

pizzeria "Marko".

Definiran je i ovogodišnji program ovog tradicionalnog festivala brodova, mora i

mornara koji će se ove godine realizirati u organizaciji Grada Staroga Grada,

Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" i Turističke

zajednice Staroga Grada. I dok se bruse posljednji detalji programa, ponovit ćemo

kako je centralni koncert festivala, onaj naše glazbene dive, Doris Dragović, a

zemlja partner ovogodišnjeg izdanja DANA U VALI je Kraljevina Nizozemska,

koja će na moru i na kraju predstaviti svoju maritimnu baštinu s posebnim

naglaskom na 4 tradicijska plovila u moru. Oni čine tek dio flote od oko 60

tradicijskih plovila koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem

hrvatske pomorske baštine, a kojima će se pridružiti i slična plovila iz ostalih

zemalja. Tradicijske barke i ljudi koji o njima skrbe, doplovit će s cijelog Jadrana

kako bi u Starom Gradu predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu,

tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća. Svu

ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća, sudionici će predstaviti

kroz isplovljavanja na promotivna jedrenja i veslanja, programe, izložbe i radionice,

a sve će započeti svečanim mimohodom festivalske povorke uz predstavljanje svih

sudionika te svoje veliko finale imati na poznatoj noćnoj paradi "Ples jedara i

svjetla". Skoro je nemoguće nabrojiti sva događanja i sudionike, ali dok program ne

izađe u javnost možemo najaviti kako će se pojaviti Neretvanska lađa, Lovranski

guc, Komiška falkuša, brodovi s Prvića, nizozemski tradicijski brodovi, brodovi s

otoka Krka, Murtera, Zlarina i Pašmana, brodovi udruga s otoka Hvara te tradicijski

brodovi s Brača, iz Splita te Kaštela i Drvenika. Posebno ističemo i dolazak povijesne

galije Karaka iz Dubrovnika. Ali detaljno o svim sudionicima i sadržajima javnost će

biti upoznata kad bude gotov i objavljen cjelokupan program događanja.

Ovogodišnje izdanje DANA U VALI na legendarnom trgu Tvrdalju, ponudit će i

nekoliko koncerata koji će oduševiti sve goste koji vikend od 19. do 22. rujna

rezerviraju za boravak u Starome Gradu na otoku Hvaru, a ponovit ćemo, onaj

centralni planiran je za subotu navečer kada će nastupiti glazbena diva Doris

Dragović. Važno je naglasiti kako će kulturno-zabavni programi biti bogati svih

dana manifestacije te primjereni ovoj vrsti događaja. Što se edukacijskih sadržaja

tiče, oni će posebno biti usmjereni prema djeci, a poseban naglasak će biti na

ribolovnim i drugim morskim vještinama te sportovima.

Organizatori posebno cijene izniman doprinos kao i odaziv za sudjelovanje od

strane svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske, jer oni su sa svojim

vještinama i iskustvom koje prenose na mlade, ujedno i najvrjedniji dio ove

manifestacije. Gosti Staroga Grada koji pravovremeno osiguraju smještaj, ispreplest

će se i na moru i na kraju s pomorcima i njihovim brodovima kroz morsku spizu,

glazbu koja slavi more, uživajući u životu uz more.

OSOBE ZA KONTAKT;

Žaneta Roić, direktorica TZ Staroga Grada , mob 0915236071

( kultuno-zabavni, gastro i koncertni programi i događanja)

Plamenko Bavčević, predsjednik udruge CRONAVES, mob 0913352015

( program maritimne tradicijske i kulturne pomorske baštine, znanja i zanata )

Detaljna ponuda DALMATINSKIH MARENDI u restoranima Starog Grada dostupna od 19. do

22.09. svaki dan od 12 do 20 sati, po jedinstvenoj cijeni od 12 eura:

Restoran Eremitaž

- Morski pas u kaparima sa lešo krompirom

- Srdele na žaru s blitvom

Restoran Vala

- Frigane lignje u komoraču, majoneza s komoračem i ružinom vodicom

- Kozice u umaku od češnjaka i maslaca sa domaćom focacciom sa mediteranskim začinima

Restoran Albatros

- Srdele sa žara i pečeni krompir s ružmarinom

- Pašticada s njokima

- Frigane lignje i pečeni krompir s ružmarinom

Bistro Kod Damira

- Polpete sa pireom

- Jezik u umaku sa maništrom

- Tripice

Restoran Kod barba Luke

- Crni rižot

Restoran Jurin podrum

- Fegato alla Dalmata (Dolce garbo)

- Inćuni u tempuri sa salatom

Restoran Velo Misto

- Dalmatinska gregada

Restoran La Gitana

- Riba i verdura u pasuru

- Nakargoni njoki

Pizzeria Marko

- Tjestenina frutti di mare

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!