Svjetska premijera Proslave Bruna Ankovića u glavnom programu 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Svjetska premijera Proslave Bruna Ankovića u glavnom programu 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima

Foto: pr

Pored spomenutog filma, svjetsku premijeru na festivalu imat će i manjinska hrvatska koprodukcija, Real ukrajinskog redatelja Oleha Sentsova (Propeler Film).

Film Proslava uvršten je u glavni natjecateljski program 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima koji se održava od 28. lipnja do 6. srpnja, a natjecat će se za Kristalni globus za koji konkurira s 10 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

Kad sam prvi put pročitao Karakašev roman “Proslava”, izuzetno me se dojmilo kako u njemu kroz intimnu priču glavnog lika Mije i njegove obitelji probija vrlo jasna, ali konkretnim događajima škrta i neizravna povijest ovih naših krajeva koji se neprestano vrte u krugu ratova, neimaštine i tragične nade da može biti bolje. Film se bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote, utječu na naše intimne odluke i zbog čega ih je nemoguće izbjeći”, izjavio je redatelj Proslave, Bruno Anković.

Proslava je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup.

Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.

Selekcija filma u glavnu konkurenciju festivala u Karlovim Varima došla nam je kao potvrda da je priča iz “Proslave” geografski i politički univerzalna i velika, iako Karakašev roman i naš film govore o malom čovjeku u srcu Like. Drago nam je da premijera dolazi kao potvrda svima ispred i iza kamere da su se sav trud, vrijeme i briga uloženi u stvaranje ovog produkcijski zaista izazovnog filma isplatili”, izjavile su producentice filma Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice.

Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

Osim toga, u programu Special Screenings svjetsku premijeru imat će i dugometražni dokumentarni film ukrajinskog redatelja Oleha Sentsova, Real. Sensatov je bio uhićen u svibnju 2014. godine tijekom prosvjeda protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka, te je u ruskom zatvoru proveo pet godina, a oslobođen je nakon pravne i lobističke akcije spašavanje koju su, između ostalih, provodile strukovne organizacije poput Europske filmske akademije. Sentsov se od 2022. nalazi na bojišnici u Ukrajini, a film Real donosi prave snimke jednog od ruskih napada na njegovu jedinicu.

Film je 2023. godine dobio potporu Europskog fonda solidarnosti za ukrajinski film (ESFUF). Hrvatski koproducenti filma su Boris Matić i Lana Matić za Propeler Film, a film je koproducirao i Mike Downey (Downey Ink.). Glavni producent je Denis Ivanov (AT Films LLC).

Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova. Članovi žirija Crystal Globe natjecanja su: američka producentica Christine Vachon, svjetski poznati australski glumac Geoffrey Rush, islandski scenarist Sjón, češka glumica Eliška Křenková te mađarski redatelj i skladatelj Gábor Reisz.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!