MRGARI – KAMENI CVJETOVI BAŠKE

Vijesti

Natrag na Vijesti

MRGARI – KAMENI CVJETOVI BAŠKE

Foto: pr

Nakon uspješnih gostovanja u Zagrebu, Budimpešti i Splitu, inicijativom i uz potporu Arheološkog muzeja u Zagrebu,izložba"Mrgari – kameni cvjetovi Baške"gostuje i u Rijeci.

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Stalno su izloženi buri, suncu i soli, a njihova bezvremenska ljepota zaslužuje divljenje, ali i brigu za očuvanje i zaštitu.

Tako je ova izložba, kao jedan od alata u popularizaciji mrgara i svih aktivnosti koje provodi Društvo Sinjali, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Baška i uz financijsku potporu Općine Baška, nastavak aktivnosti vezanih uz očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija.

Riječka izložba bit će nadopunjena i novim fotografijama mrgara, ali i fotografijama s radionica obnove na mrgarima Ljubimer.

Bit će predstavljeni i video o mrgarima te kompilacija videozapisa s prošlih radionica i arhivskih video snimaka spravljanja ovaca, a bit će izloženi i etnografski predmeti iz bašćanske doline.

O autoru

Sanjin Ilić rođen je u Rijeci 1967. godine. Podrijetlom je iz Jurandvora pokraj Baške i u genima nosi pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Autorovo oko ne bilježi samo objektivnu pojavnost kamenih forma, već svjesno gradi poetske slike reljefa razigranih svjetlom i sjenom, kamenom i morem.

PREDAVANJE

MRGARI – KOMU, ČEMU?

predavač: dr. sc. Jadran Kale

Poslije otvorenja izložbe dr. sc. Jadran Kale, izvanredni profesor Sveučilišta u Zadru, Odjela za etnologiju i antropologiju, pokušat će odgovoriti na pitanje iz naziva predavanja. Predavanje će biti održano u Mramornoj dvorani Muzeja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!