Za edukacije i osposobljavanja za rad u turizmu 1,3 milijuna eura

Vijesti

Natrag na Vijesti

Za edukacije i osposobljavanja za rad u turizmu 1,3 milijuna eura

Foto: Sveučilište Sjever

Tjedan karijera Sveučilišta Sjever okupio je rekordan broj tvrtki, ustanova i studenata što pokazuje da su i akademska i poslovna zajednica svjesne nužnosti suradnje za rješavanje krize na tržištu rada.

"Hrvatska gospodarska komora prepoznala je Sveučilište Sjever kao dokazanog partnera gospodarstvu. Zbog svojih tehničkih studijskih programa sveučilište je ključno za stvaranje kadrova koji su potrebi gospodarstvu regije sjever, ali i ostatka Hrvatske. Rekordan broj tvrtki na ovogodišnjem Tjednu karijera pokazuje da su tvrtke također spremne izići iz okvira, okrenuti se novim mogućnostima i mijenjati se u skladu s trendovima u gospodarstvu i na tržištu rada koji se nikada brže nisu mijenjali. Ako želimo zadržati mladu radnu snagu u Hrvatskoj, moramo im ponuditi brz izlazak na tržište rada i konkurentne prilike", izjavio je Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucionalnu suradnju i savjetnik predsjednika HGK.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je da problem s radnom snagom nije specifičan za Hrvatsku, već izazov koji se javlja u cijeloj Europi i svijetu i da su zato događaji koji povezuju akademsku i poslovnu zajednicu iznimno bitni.

"Vlada RH rješava ovaj problem sustavno i na više nivoa - suradnjom svih nadležnih resornih ministarstava, kao i u suradnji s poslodavcima i obrazovnim institucijama. Kada govorimo o poslovima u turizmu i ugostiteljstvu, u prvom smo redu koncentrirani na osiguravanje kvalitetnih, sigurnih i stalnih radnih mjesta za domaću radnu snagu, u skladu s našom Strategijom razvoja održivog turizma. Upravo zato kroz programe stipendiranja i promocije zanimanja u turizmu potičemo mlade na rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. U posljednje dvije godine povećali smo iznose stipendija, proširili mrežu partnera, a i kroz ulaganja u okviru NPOO-a predvidjeli sredstva u iznosu od 1,3 milijuna eura za edukacije koje će u kratkom vremenu osposobiti nezaposlene i one zainteresirane za rad u turizmu. Vjerujem da će mladi prepoznati kako turizam nudi velike prilike, ne samo zapošljavanja kod poslodavaca, već i samozapošljavanja i poduzetništva", naglasila je Brnjac.

Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković istaknuo je kako je i turizam dio studijskih programa sveučilišta i kako vjeruje da će to pridonijeti razvoju turizma na sjeveru Hrvatske. Ipak naglasio je da su tehnički programi u fokusu.

"Sveučilište Sjever prvenstveno je STEM sveučilište kojemu je glavna orijentacija zadovoljavanje potreba privrednih subjekata na sjeveru Hrvatske. Privreda stremi razvoju, ali kadra nema dovoljno. Već uvozimo radnu snagu, i dok oni s nižom ili srednjom stručnom spremom mogu ući na tržište rada bez većih problema, vrlo je teško to postići s visoko obrazovanom radnom snagom", rekao je rektor Milković.

Župan Anđelko Stričak je podsjetio da je Varaždinska županija treće najveće gospodarstvo Hrvatske koje napreduje upravo zbog spajanja mladih s poslovnom zajednicom.

"Mi smo jedna od županija s najmanjom stopom nezaposlenosti – oko tri posto, a vjerujem kako je upravo radu sveučilišta na osposobljavanju kadra u STEM području pripada dio zasluga za taj pohvalni podatak", zaključio je župan Stričak.

Na panel raspravi o EU fondovima u funkciji razvoja hrvatskog gospodarstva sudjelovali su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivan Soldo, član uprave HPB-a, te predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Zaključili su da je interes tvrtki iz STEM područja za povezivanje s budućom radnom snagom razumljiv kada se uzmu u obzir podaci Svjetskog ekonomskog foruma, da će se do 2025. godine u globalnoj poslovnoj industriji otvoriti 97 milijuna novih poslova, od čega će više od trećine bit vezano za informacijske tehnologije.

Uz generalno pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, Varaždinske županije i Hrvatske poštanske banke na Tjednu karijera sudjeluje stotinjak tvrtki i ustanova.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!