Otvoren Adriatic Sea Forum u Dubrovniku

Vijesti

Natrag na Vijesti

Otvoren Adriatic Sea Forum u Dubrovniku

Foto: pr

Svečano je danas otvoren Adriatic Sea Forum, dvodnevno međunarodno događanje posvećeno morskom turizmu na Jadranu, koje je u Dubrovniku okupilo oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

Govoreći na otvorenju skupa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je pomorski turizam vrlo važan dio našeg turizma, a Forum izuzetna prilika da saznamo što je novo u tom sektoru, da podijelimo svoja znanja i iskustva, ali i pokušamo pronaći najbolji način za nastavak razvoja.

Gradonačelnik je ujedno predstavio i mjere koje je Dubrovnik proveo kroz Respect the City projekt, s fokusom na održivi turizam i tako ostvario uspješan preokret u upravljanju destinacijom.

"Dosadašnji napori u sinergiji lokalne samouprave, građana i svih dionika u sektoru turizma, pri čemu moram istaknuti izvrsnu suradnju s Lučkom upravom, napravili su veliku razliku u odnosu na prethodne godine. Cilj ovog zaokreta je zadržati turizam kao glavni pokretač gospodarstva, uz postizanje održivosti i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva"", rekao je gradonačelnik Franković.

Na svečanom otvorenju govorili su i državni tajnik u Ministarstava mora, prometa i infrastrukture RH Josip Bilaver, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju Dubrovnika, kao grada domaćina, s naglaskom na sve poduzete aktivnosti u smjeru razvoja održivog turizma, ali i suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom, razvoj Smart City rješenja, korištenje EU fondova te buduće projekte razvoja.

O perspektivama turizma i pomorskog turizma u jadranskom području sa stajališta Europske komisije govorila je Valentina Superti, direktorica za Turizam i digitalizaciju Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, dok je rezultate novog izdanja Izvješća o turizmu na Jadranu, koje sadrži statističke podatke, informacije i trendove za sve segmente sektora pomorskog turizma, predstavio predsjednik tvrtke Risposte Turismo Francesco di Cesare.

Kazao je tako da je u 2022. godini bilo više od 3,5 milijuna putnika na kružnim putovanjima (+ 242 % u odnosu na 2021.). Italija je vodeća po ostvarenom broju putnika na kružnim putovanjima (1,5 milijuna), dok je Hrvatska na prvom mjestu po broju ticanja brodova (974). Kada je riječ o trajektima gotovo 18 milijuna putnika ostvareno u 2022. godini (+ 27 % u odnosu na 2021.). Hrvatska je vodeća s 9,2 milijuna putnika (51 % ukupnog prometa), ispred Grčke (4,5 milijuna) i Italije (2,8 milijuna). Na području nautičkog turizma mapirana je 341 marina. Italija je vodeća zemlja i po broju objekata (192) i po broju vezova (više od 49.000), a Crna Gora vodeća je u segmentu superjahti.

Domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg izdanja Adriatic Sea Foruma su Grad Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik, a organizator talijanska tvrtka Risposte Turismo.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!