Regionalna konferencija - Samodostatnost u hrani za održivu budućnost

Vijesti

Natrag na Vijesti

Regionalna konferencija - Samodostatnost u hrani za održivu budućnost

Foto: hgk

HGK Županijska komora Sisak i HGK Županijska komora Otočac organiziraju regionalnu konferenciju Samodostatnost u hrani za održivu budućnost, koja će se održati 3. svibnja s početkom u 10 sati u Sisku u Hotelu Panonija.

Cilj konferencije je razmjenom znanja i primjera dobre prakse ukazati na važnost samodostatnosti u proizvodnji hrane te potaknuti suradnju između poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i lokalne i regionalne uprave.

Renomirani stručnjaci iz gospodarstva, akademske zajednice i institucija u svojim izlaganjima govorit će o važnosti lokalne samodostatnosti u proizvodnji hrane. Raspravljat će se i o trenutnim izazovima s kojima se suočava sektor proizvodnje i prerade hrane, kao i o nužnosti sve veće primjene funkcionalne hrane u svrhu očuvanja zdravlja ljudi. Jedan od ključnih alata za postizanje ovih ciljeva je digitalizacija, koja će omogućiti podizanje konkurentnosti domaće poljoprivrede i prehrambene industrije ali i razvoj ruralnih krajeva.

„Želimo dodatno podići svijest u našem društvu koliko je važno proizvoditi dovoljno hrane za vlastite potrebe. Istovremeno, kroz stručnu raspravu i konkretne prijedloge s primjerima iz prakse želimo ukazati na to da korištenjem najnovijih tehnologija i koncepcijom pametne poljoprivrede naše dvije županije, Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska, ali RH u cjelini mogu osigurati potpunu samodostatnost u proizvodnji hrane“, kazao je Tihomir Babić, predsjednik HGK ŽK Sisak.

Razvoj poljoprivredne proizvodnje zacrtan je u programima i strategijama ovih dviju županija, a posebno je važan za područja čiji je razvoj zaustavio rat.

„Konferencija je dobra prilika da se senzibilizira javnost i podigne svijest o potrebi demografskog i gospodarskog oživljavanja ruralnih područja, očuvanje bioraznolikosti i nastojanja za postizanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane“, kaže Joso Brajković, predsjednik HGK ŽK Otočac.

U sklopu konferencije održat će se tri tematska panela. Na panelu Pametna poljoprivreda raspravljat će se o tome kako napredne tehnologije poput senzora, umjetne inteligencije mogu poboljšati produktivnost, održivost i sigurnost u poljoprivrednom sektoru. Na drugom panelu Hrana budućnosti tražit će se odgovori na izazove koji su pred nama – hrana će se u budućnosti sve više proizvoditi uz pomoć tehnologije, poput vertikalnog poljoprivrednog uzgoja ili 3D printanja hrane. Osim toga, očekuje se da će se u prehranu uključivati ​​više biljnih proteina i umjetnih mesa kako bi se smanjio utjecaj prehrambene industrije na okoliš. Kako uz potporu lokalnih i regionalnih zajednica, političkih inicijativa i programa podrške na državnom nivou, hrana može biti snažan pokretač oživljavanja i unaprjeđenja života u ruralnim područjima bit će tema trećeg panela pod nazivom Hrana i ruralna revitalizacija .

Više informacija i program konferencije dostupni su na mrežnim stranicama HGK.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!