Što hrvatske tvrtke mogu očekivati u 2023. i kako se pripremiti za 2024. godinu – makroekonomska perspektiva

Vijesti

Natrag na Vijesti

Što hrvatske tvrtke mogu očekivati u 2023. i kako se pripremiti za 2024. godinu – makroekonomska perspektiva

Foto: Algebra

na zagrebačkom kampusu Algebre, u četvrtak 20. travnja 2023., na adresi Gradišćanska ulica 24, bit će održana panel rasprava naziva „Što hrvatske tvrtke mogu očekivati u 2023. i kako se pripremiti za 2024. godinu – makroekonomska perspektiva“ s početkom u 9:00 sati.

S obzirom na sve značajnije poremećaje na financijskim tržištima, koji se prelijevaju iz SAD-a na tržišta EU, ali i čitavog svijeta, panel rasprava bit će posvećena daljnjem kretanju inflacije i kamatnih stopa centralnih SAD i EU banaka te očekivanjima za narednu godinu s posebnim pogledom na hrvatske tvrtke iz proizvodne industrije. Rasprava će se dotaknuti i uloge Kine u modernim gospodarskim tokovima te odmicanja kineske ekonomije od zapada. Naime, lanci opskrbe u segmentu mikroelektronike premješteni su CHIPS and Science Actom iz istočne Azije u SAD s ciljem poticanja istraživanja i razvoja te jačanja domaće proizvodnje poluvodiča u toj zemlji, što je zadalo značajan udarac kineskim tvrtkama usmjerenim izradi naprednih čipova i poluvodiča potrebnih za daljnji razvoj rješenja u području umjetne inteligencije i superračunala. Nakon pandemije i pojave inflacije te tzv. medvjeđeg tržišta kao i nedavnog kraha u pojedinim bankarskim sustavima SAD-a i EU, recesija je očekivana, samo je pitanje koliko duboka. Neki analitičari smatraju da u recesiji već jesmo te nije jasno kad bismo mogli očekivati izlazak iz uvjeta koji su nepovoljni za nova ulaganja, posebno u segmentu R&D-a i inovacija.

Poseban gost panel rasprave je Joe Fitter, direktor MBA strateške financijske akademije i voditelj Kelley School of Business na Sveučilištu Indiana te gostujući profesor na e-Leadership MBA studijskom programu Algebre. Fitter ima više od 25 godina iskustva u korporativnim financijama u kojima je radio na vodećim pozicijama financijskog menadžmenta, u high-tech industrijama i tvrtkama kao što su Intel Corporation i Texas Instruments diljem Sjedinjenih Država, jugoistočne Azije i Kine. Suosnivač je i prethodni predsjednik Kineskog financijskog instituta, konzorcija za razvoj najboljih praksi temeljenog na kohorti koja se sastoji od CFO-a Fortune 50 kompanije diljem Kine.

Uz njega, na raspravi će sudjelovati Srđan Kovačević, predsjednik Uprave Orqa-e, dr.sc. Andrej Grubišić, ekonomski analitičar, GRUBIŠIĆ & partneri i Marko Jurčić, ekonomski analitičar u HUP-u, bivši savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH.

Raspravu će moderirati Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

Sudjelovanje na događanju je besplatno, uz obveznu potvrdu dolaskaputem prijavnice.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!