Završio 19. ZagrebDox

Vijesti

Natrag na Vijesti

Završio 19. ZagrebDox

Foto: Samir Ceric Kovacevic

Dodjelom nagrada i priznanja 2. travnja završio je 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

Nakon pandemijskih restrikcija, ove se godine publika na ZagrebDox, u Kaptol Boutique Cinema&Bar, vratila u velikom broju, a mnoge su projekcije bile u potpunosti rasprodane. Također, festival je ugostio preko stotinu stranih i domaćih gostiju, mahom renomiranih dokumentarista, a o filmovima i festivalskim događanjima izvještavalo je sedamdeset i pet akreditiranih novinara.

U osam festivalskih dana gledatelji su imali priliku pogledati 116 dokumentarnih filmova, u 12 programskih cjelina, a dodijeljeno je 18 nagrada i posebnih priznanja.

Veliki pečat za najbolji film iz Međunarodnog natjecateljskog programa žiri je dodijelio filmu Manifest, autora/ice pod pseudonimom Angie Vinchito, dok je u Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dobio film Van prostora i vremena redatelja Nikolausa Geyrhaltera. Po prvi put uvedene su novčane nagrade za pobjednike Međunarodne i Regionalne konkurencije uz sponzorstvo Aviteha.

Vrane su bijele, redatelja Ahsena Nadeema najbolji film po izboru gledatelja 19. ZagrebDoxa, ocijenjen prosječnom ocjenom 4,875 nagrađen je novčanom nagradom pod pokroviteljstvom HP-a.

Najgledaniji film ovogodišnjeg festivala je Iz Sve snage, redatelja Dimitra Dimitrovskog Dibe.

Ovogodišnji ZagrebDox, kao što smo i obećali, donio je povratak na sve one vrijednosti kojima se i do sada ponosio i koje je, sustavno, gradio od početka. Kao najznačajniji međunarodni dokumentarni festival u ovom dijelu Europe, ZagrebDox je i ove godine gledateljima predstavio najbolje, najinteresantnije, najnagrađivanije i najkontroverznije svjetske, regionalne i hrvatske dokumentarce. S punim poštovanjem ukusa, znanja i iskustva svoje publike, ZagrebDox je nastavio s prikazivanjem punog spektra autorskih dokumentarnih filmova, bez povinovanja trenutnim svjetonazorskim ili političkim trendovima. Gledatelji su to nagradili najvećim dolaskom u proteklih nekoliko godina, te izuzetno visokim ocjenama gledanih filmova. Kao i uvijek, publika je pokazala posebni interes za hrvatske dokumentarce, pa su se tako među pet najbolje ocijenjenih filmova iz čitavog svijeta, našla dva hrvatska i jedna hrvatska koprodukcija. Nastavljajući politiku stalnog razvoja festivala, ZagrebDox je i ovaj put uveo niz novosti – novu nagradu za najbolji kratki dokumentarac, novi “Počasni Veliki pečat”, novčane nagrade za dobitnike Velikih pečata, nove programe – Green Dox, Festivalske hitove i Moj Fokus, ali i značajnu promjenu u Programu za profesionalce (ZagrebDox Pro) koji je ovaj put bio posvećen samo jednoj temi – kako snimiti rat. Sve u svemu, vjerujemo da smo pripremili najbolje moguće temelje za sljedeći, jubilarni, 20. ZagrebDox!” zaključio je direktor festivala Nenad Puhovski.

Trima festivalskim i jednom pretpremijernom projekcijom belgijskog filma Kad odrastem, Claire Billet i Oliviera Jobarda ZagrebDox se proteklog tjedna prvi među europskim festivalima priključio kampanji podizanja svijesti #EducationNoMatterWhat (“Obrazovanje unatoč svemu”) Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći (DG ECHO). Kampanja govori o svakodnevnim izazovima milijuna učenika i studenata pogođenih humanitarnim krizama te važnosti obrazovanja u izvanrednim okolnostima, s ciljem podizanja svijesti građana EU, te načinima pružanja pomoći kod školovanja djece u kriznim situacijama.

ZagrebDox se održao uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!