Ususret Danu očeva, centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno najavljuje radionice Kluba očeva u Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Ususret Danu očeva, centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno najavljuje radionice Kluba očeva u Hrvatskoj

Foto: pr

Povodom Dana očeva, koji se održava 19. ožujka, centar Rastimo zajedno priprema aktivnosti s ciljem popularizacije uloge očeva u brizi i odgoju djece, u sklopu kojih će se održati radionice Kluba očeva Rastimo zajedno. Aktivnosti su nastale uz potporu Središnjeg ureda za demografiju i mlade te fondacije The Human Safety Net Generali Grupe u sklopu programa „Rastimo zajedno u svakoj obitelji“.

Cilj radionica je učenje i međusobna razmjena iskustva uz stručnu podršku voditelja iz centra. Radi se o ukupno šest susreta, od kojih je jedan susret rezerviran za zajedničku igru s djecom, dok se u posljednjem susretu priključuju i majke.

„Ovim putem pozivamo očeve da prate najave radionica Kluba očeva u dječjim vrtićima te se o programu informiraju na našoj web stranici, a do tada mogu pogledati praktične materijale koje smo za njih pripremili te koji im već sada mogu biti podrška u roditeljstvu. Svim hrabrim tatama, lavovima koji brinu za svoju djecu, želimo sretan Dan očeva“, poručila je Sanja Mihetec iz Centra Rastimo zajedno.

Zašto je poticajno roditeljstvo važno?

Unatoč smatranjima da je jedini važan odnos privrženosti onaj između djeteta i majke, brojna istraživanja pokazuju da bebe i mala djeca istodobno razvijaju više odnosa privrženosti s odraslima (i drugom djecom) s kojima se nalaze u redovitoj interakciji - uključujući svoje očeve. Drugim riječima, otac se više ne smatra figurom sekundarne privrženosti, već i figurom primarne privrženosti. Samim time, kada dijete razvije sigurnu privrženost prema oba roditelja, to mu pomaže u svim razdobljima njegova razvoja:

· dvogodišnjaci pokazuju bolju socijalnu prilagodbu u vrtiću, a djeca u dobi od pet do šest godina izražavaju manje teških, neugodnih emocija

· školsku djecu učitelji procjenjuju kompetentnijom od djece koja su privržena samo jednom roditelju: češće se ponašaju prosocijalno i osjećaju samopouzdano

· desetogodišnjaci se osjećaju kompetentnijima od onih koji su privrženi samo jednom roditelju, a djeca u adolescenciji imaju dodatnu zaštitu.

Više o radionicama

Klub očeva Rastimo zajedno program je radionica namijenjenih očevima koji tijekom šest susreta u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, uz podršku voditelja, razgovaraju upravo o ulozi sebe kao roditelja, izazovima i zahtjevima koje roditeljstvo donosi, privrženosti, važnosti zajedničke igre, emocionalnom razvoju, neugodnim osjećajima i slično.

Video polaznika radionica

Centar Rastimo zajedno pripremio je zabavan i dinamičan video u kojemu prikazuje dojmove dosadašnjih polaznika svojih radionica kako bi što detaljnije prikazao svim zainteresiranim očevima što od njih mogu očekivati te što će sve naučiti. Promotivni video možete već sada pogledati na YouTube kanalu centra Rastimo zajedno.

Vedrana Domaćinović Pičuljan, pedagoginja DV Pahuljica na Rabu, 14. ožujka, za roditelje je održala senzibilizacijsko predavanje „Zašto su očevi važni“ u sklopu obilježavanja Tjedna očeva.

Raspored trenutnih radionica, kao i onih u najavi

Klub očeva Rastimo zajedno trenutno se provodi u:

U najavi su radionice Kluba očeva Rastimo zajedno:

DV Ivana Brlić Mažuranić, Biograd na moru

DV Viškovo, Viškovo

DV Trnsko, Zagreb

DV Konavle, Cavtat

DV Šibenska maslina, Šibenik - kreće s radionicama 14.3.2023.

Rastimo zajedno i dalje – program za očeve koji žive razdvojeno roditeljstvo

- Obiteljski centar Pula – 28.3.2023.

- Obiteljski centar Krapina – 22.5.2023.

- Obiteljski centar Zagreb – ožujak 2023.

U sklopu kampanje i provedbe Kluba očeva moguće je dogovoriti intervju/ gostovanje s voditeljima radionica i očevima u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Varaždinu, Rabu.

Centar Rastimo zajedno razvija i brine o provođenju programa podrške roditeljstvu čime se doprinosi jačanju kompetencija roditelja u najboljem interesu djeteta. Programi „Rastimo zajedno“ provode se u dječjim vrtićima i obiteljskim centrima širom Hrvatske.

Više o radu Centra pogledajte u našim video spotovima Ili na web stranici.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!