U Hrvatskoj narastao broj steriliziranih mačaka

Vijesti

Natrag na Vijesti

U Hrvatskoj narastao broj steriliziranih mačaka

Foto: PurinaProPlan

Purina je provela istraživanje o sterilizaciji mačaka u Hrvatskoj koje je pokazalo kako udio steriliziranih mačaka raste. Prema najnovijem istraživanju, u Hrvatskoj je sterilizirano 41 posto mačaka[1] koje žive u kućanstvima, dok je u istraživanju iz 2020. godine ta brojka iznosila 33 posto mačaka[2]. Za usporedbu, prosječan udio steriliziranih mačaka u Europskoj uniji iznosi 73 posto[3].

Budući da sterilizacija mačkama donosi brojne dobrobiti poput dužeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života, Purina u suradnji s partnerima poduzima napore kako bi se hrvatske brojke približile onima Europske unije. S udrugama Prava šapa iz Zagreba, 9 života iz Osijeka, Aurora iz Omiša, Happy End iz Pazina i Šibenske šape iz Šibenika, Purina radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka, a podršku im pružaju Specijalistička veterinarska ambulanta Hajster iz Pule, Specijalistička veterinarska praksa Pilić iz Splita i Specijalistička veterinarska praksa LunimirVet kao i poznati vlasnici kućnih ljubimaca Mia Kovačić i Marko Petrić.

„Jako smo zadovoljni jer su rezultati istraživanja potvrda da sav naš uloženi trud ima smisla. Purina dugo radi na tome da što više vlasnika mačaka dobije informaciju o prednostima sterilizacije. Sterilizacijom svojim ljubimcima omogućujemo kvalitetniji i duži život i time ujedno pomažemo smanjiti broj napuštenih mačaka i mačića, što je veliki problem u našim krajevima“, izjavila je Petra Tomljenović, Group Brand Manager for South East Europe Purina.

Trećina Hrvata ima mačku

Mačke su, uz pse, već tradicionalno omiljeni kućni ljubimci u Hrvatskoj pa tako troje od deset ljudi u Hrvatskoj ima mačku. Malo više od pola vlasnika ima samo jednu mačku, a ostali ih imaju dvije ili više. Prosječan broj mačaka u kućanstvu iznosi 1,9. Polovica vlasnika udomila je svoju mačku s ulice, dok je trećina vlasnika svoju mačku nabavila od obitelji ili prijatelja.

Gotovo dvije trećine vlasničkih mačaka žive u ruralnim sredinama, dok u urbanim sredinama živi nešto više od trećine mačaka. Najviše mačaka živi u Sjevernoj Hrvatskoj, a slijede ih Zagreb i okolica, Slavonija i Dalmacija.

„Sterilizacija ili kastracija je operacija kojom se odstranjuju reproduktivni organi mačke. U pravilu operacija ne traje dugo i oporavak je otprilike tjedan dana.

Karakter i narav mačke neće promijeniti, ali promijenit će se ponašanje i interesi. Mačke će biti mirnije, opuštenije i nježnije, neće se nadmetati ni boriti s drugim mačkama, niti će obilježavati teritorij. Kastracijom se izbjegavaju rizična ponašanja koja donose cijeli niz zdravstvenih problema, poput mačjih borbi i lakšeg prijenosa zaraznih bolesti.

Važno je da se vaše mačke i dalje nastave kretati i igrati, ali veliku pažnju morate posvetiti prehrani. Na temelju dugogodišnjeg iskustva i suradnje s PURINOM, preporučam PURINA PRO PLAN® koja nudi niz nutritivno uravnotežene prehrane koja je formulirana kako bi zadovoljila specifične prehrambene potrebe svih steriliziranih ili kastriranih mačaka. S kvalitetnim mesom kao glavnim sastojkom sigurno će biti prvi izbor vaših ljubimaca.” rekao je dr. vet. med. Henri Hajster, iz Veterinarske ambulante Hajster.

Purina i partneri vas pozivaju za učinite dobru i korisnu stvar za svoju mačku i odaberete sterilizaciju.

[1] Izvor: Ipsos iIstraživanje u Hrvatskoj; 2022; N=1000, reprezentativni uzorak

2 Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.

3 Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!