Jeste li energetski siromašni - BESPLATNA KONFERENCIJA

Vijesti

Natrag na Vijesti

Jeste li energetski siromašni - BESPLATNA KONFERENCIJA

Foto: zgradonačelink.hr

Cijene energenata niz godina su u porastu, a ruska agresija na Ukrajinu dodatno je pridonijela energetskoj krizi, što je dovelo do najviše stope inflacije u posljednjih nekoliko desetljeća. Energetsko siromaštvo postaje značajan problem u mnogim dijelovima Europe, budući da se brojna kućanstva bore s podmirivanjem sve većih troškova energije. Prema istraživanju Eurobarometra, rastući troškovi života najveća su briga za 91 posto hrvatskih građana.

Energetsko siromaštvo je, prema definiciji Europske komisije, situacija u kojoj kućanstvo nema pristup temeljnim energetskim uslugama, a neki od pokazatelja su nemogućnost podmirivanja mjesečnih računa za energiju i adekvatnog zagrijavanja doma. Riziku od energetskog siromaštva u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji, izloženije su žene s obzirom da primaju niže plaće i mirovine od muškaraca.

Slijedom navedenog, te povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoju suradnji s portalomZGRADOnačelnik.hr organizira konferenciju NEVIDLJIVO LICE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA – ŽENSKA PERSPEKTIVA.

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. s početkom u 10 sati

UŽIVO u konferencijskoj dvoraniKuće Europe, Augusta Cesarca 4-6, Zagreb

ONLINEFacebook LIVE Europskog parlamenta

Program konferencije možete preuzeti klikom na:

Konferencija je BESPLATNA za sve zainteresirane, uz obaveznu PRIJAVU za sudjelovanje UŽIVO. Prijava za sudjelovanje ONLINE vam nije potrebna, no možete se prijaviti kako bismo vam poslali podsjetnik i kasnije zaključke s konferencije.

Aktualna kriza troškova života ima nerazmjeran učinak na određene demografske skupine, poglavito žene. Stoga je Europski parlament odlučio da krovna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena budu rodni aspekti energetskog siromaštva. Europski parlament 2022. godine donio je rezoluciju kojom poziva EU i države članice da zaštite žene koje žive u energetskom siromaštvu pružanjem pravovremenog i koordiniranog odgovora te da se kućanstvima s niskim dohotkom, a posebno starijim ženama i samohranim majkama, mora zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim komunalnim uslugama. Tijekom proteklih godina, Europska unija poduzela je niz koraka u cilju ublažavanja energetskog siromaštva, kako bi Europljani imali na raspolaganju cjenovno pristupačnu i pouzdanu energiju.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!