Predstavljanje projekta: Žlicom prema društvenoj odgovornosti

Vijesti

Natrag na Vijesti

Predstavljanje projekta: Žlicom prema društvenoj odgovornosti

Foto: Press clipping

Zajedničkim projektom tvrtka Press Clipping i Varstveno dorvenje centar Polž Maribor proizveli su gotovo dvije tisuće glinenih žlica. Kroz malo drugačiju svakodnevicu i radno okruženje, povezali su vrijednosti svog rada i istovremeno kreirali društveno odgovornu priču i božićnu kampanju. Ogledalo održivog razvoja bile su dvije glinene žlice koje su poklanjane svim klijentima i poslovnim partnerima. Svrha projekta bila je međusobna društvena i održiva suradnja Press Clippinga i VCD Polža Maribor, a time i nadogradnja radne motivacije, oživljavanje okoline te kroz rad i razgovor učenje o istinskoj ravnopravnosti.

VCD Polž Maribor djeluje kao javna ustanova socijalne skrbi koja štićenicima kroz aktivan radni život omogućuje socijalnu uključenost, samostalnost i razvoj. Kroz zanatske i uslužne radionice te suradničku suradnju s tvrtkama otkrivaju i razvijaju vještine koje su temelj za njihov aktivan napredak i razvoj. Posebno su prepoznatljivi po svojim kreativnim tekstilnim, keramičkim i papirnatim ručno rađenim proizvodima, u čijoj im se izradi ove godine pridružio i Press Clipping.

Zaposlenici su tijekom ljetnih mjeseci tijekom rada posjećivali „Puž“ i pomagali štićenicima u svim fazama izrade glinenih žlica. Kroz razgovor su se upoznavali, smijali, surađivali, pomagali, ali prije svega slušali i stvarali u sinergiji s glinom.

Inicijator ideje bila je ravnateljica Tatjana Novak, koja je i sama vrlo vezana uz filantropiju i volontiranje:

„Zaposlenicima sam željela pružiti potpuno novo iskustvo volontiranja i širok spektar autentičnosti, radosti i emocija koje su doživjeli u Varstveno djemnem centru Polž. Htjela sam im donijeti i različitost i jednakost, a ujedno zadržati ideju društveno odgovorne strategije koju smo si u tvrtki postavili. Svjesni smo važnosti uključenosti zaposlenika u lokalnu i širu zajednicu te međusobne suradnje. Ali kad na kraju možemo govoriti o zajedničkom proizvodu, u našem slučaju žlicama, vjerujem da je to samo temelj za dugoročne uspješne i vrijedne veze. Vjerujem da su radost i entuzijazam prošli kroz svakog zaposlenika i tako ga motivirali da nastavi raditi učinkovito i s entuzijazmom. Ujedno, vjerujem da smo i štićenicima Polža barem malo uljepšali dane i bili dobra pomoć u izradi žlica."

Odgovorno hvatanje ljubavi, znanja i iskustva

Nagrada Horus, koju su dobili na Press Clippingu 2020., obvezuje ih na društveno odgovorno ponašanje koje žive zajedno sa svojim klijentima. U sklopu ovogodišnje Božićne akcije odlučili su se na zajednički projekt izrade glinenih žlica čime su postavljeni temelji daljnje plodne i učinkovite suradnje. Autentičnost, jedinstvenost i iskrenost Instituta, kao i glina kao prirodan i ekološki prihvatljiv materijal, bili su znak i razlog cijelog zajedničkog projekta.

„Svjesni smo da naš uspjeh prvenstveno ovisi o našim zaposlenicima, klijentima, poslovnim partnerima i okruženju u kojem poslujemo. Zajedno gradimo vrijednosti kao što su: poštovanje, suradnja, strpljenje, empatija, slušanje i entuzijazam za rad.”

Prvi korak u procesu izrade žlica bilo je oblikovanje gline, nakon čega je uslijedilo dvostruko sušenje kako bi žlice postale čvrste i kompaktne. Nakon sušenja žlice su brušene, ukrašavane i bojane te na kraju prelivene glazurom. Žlice su simbolično izrađene u paru, kao što su i napravljene. Povezivanje i suradnja znači snagu i čvrst međusobni odnos koji su htjeli preslikati u svakodnevno okruženje. Ljubav, suosjećanje i razigranost bili su šareno oslikani na žlicama.

Lokalna suradnja je temelj budućnosti

Prema Institutu IRDO, strategija društvene odgovornosti na europskoj razini definirana je kao "na dobrovoljnoj razini, uključujući brigu za društvo i okoliš u vašem svakodnevnom poslovanju iu odnosima s dionicima." Cilj projekta bio je postići sve razine društvene odgovornosti na kvalitetan i učinkovit način, što bi međusobno moglo uključivati ​​i Press Clipping i VCD Polž Maribor.

To znači da se u projekt krenulo s poštivanjem ljudskih prava, unapređenjem načina rada, brigom za okoliš, s pažnjom prema klijentima, partnerima, dionicima te prije svega integracijom u lokalnu zajednicu i njezinim razvojem. Imajući u vidu temeljnu prirodu ljudskih prava i ustanove socijalne skrbi, samo su nadogradili postojeći odnos i dali šire značenje toleranciji, uvažavanju i razumijevanju kako sebe u radnom okruženju tako i položaja drugoga. Time su prekinuli svakodnevnu radnu rutinu i na dva sata otišli u Park mladih 4 u Mariboru. Svjesni su važnosti integriranja tvrtke u lokalnu zajednicu, a ujedno i njezinog razvoja, stoga je jedan od ciljeva projekta bio podići vidljivost i ugled VCD Polže te na taj način širiti pozitivnu energiju između zaposlenika i vanjskom okruženju. U smislu brige za okoliš, za božićne poklone klijentima i poslovnim partnerima koristili su prirodne i prirodne materijale.

Žlica ljubavi

Kroz život putujemo sa žlicom - ujedinjeni u Press Clippingu žive srcem i dušom i sretni su što dio te ljubavi mogu prenijeti na sve nas.

ISKUSTVO

Muniba Kudić Bevk: Ovogodišnje ljetne mjesece obogatila je i suradnja s Polžom, kada smo zajedno s njihovim štićenicima izrađivali žlice. Uvijek sam uživao posjećivati ​​njihovu lokaciju, gdje su se samo oni izrađivali. Dojmila me se organizacija rada, srdačni štićenici i predani djelatnici. U njihovom sam se društvu osjećala vrlo ugodno i opušteno, a kreativni duh koji prožima njihove prostore jednostavno me privukao. Zahvalna sam na ovom iskustvu koje bih svakako preporučila svima.

Žlice su nastale ljubavlju i zajedničkom suradnjom svih zaposlenika Press Clippinga i Varstveno radnog centra Polž Maribor. Svaka žlica je ručni rad, unikatan rad nastao u sinergiji, zbližavanju, razumijevanju i prihvaćanju različitosti.

Nadaju se da ćemo 2023. svugdje i na svim područjima velikom žlicom grabiti prilike.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!