Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Vijesti

Natrag na Vijesti

Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Foto: : https://www.visit-stari-grad.com/hr/

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) objavila je pet finalista izbora za najbolju lokaciju za snimanje. Stari Grad na Hvaru je kao lokacija filma Ljeto kada sam naučila letjeti ušao u odabrano društvo, a o pobjedniku se i ove godine odlučuje javim glasanjem.

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizira peto izdanje EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. Žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Finalisti 2022. su:

Otoci Brissago za Dawn Chorus – Ticino Film Commission (Švicarska)

Plaža Chiliadou za Trokut tuge – Hellenic Film Commission (Grčka)

Portsoy za Peaky Blinders (Sezona 6) – Screen Scotland (Škotska)

Schlosshotel Kronberg za Spencer – Film Commission Hessen (Njemačka)

Stari Grad za Ljeto kada sam naučila letjeti – Filming in Croatia (Hrvatska)

O pobjedniku EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju 2021. odlučuju glasovi publike, a svi zainteresirani mogu glasati OVDJE.

U prvoj fazi natjecanja, filmske komisije članice EUFCN-a imale su priliku predložiti jednu od lokacija za film ili TV seriju koji su snimani u njihovoj zemlji, a prikazani su u periodu od 11. rujna 2021. do 3. listopada 2022. godine.

EUFCN-ov žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Članovi žirija bili su Markus Bensch (izvršni direktor produkcije / lokacija u Studiju Babelsberg Motion Pictures), Olivier Dock (nezavisni međunarodni savjetnik za film, audiovizualnu produkciju i distribuciju u tvrtki Whitebench), Harriet Lawrence (supervizorica snimanja – The Key Locations), Vittoria Scarpa (novinarka i prevoditeljica za portal Cineuropa), te bivši predsjednik EUFCN-a Truls Kontny (CEO i izvršni producent za kuću Evil Doghouse Nordic).

Ljeto kada sam odlučila letjeti je u Starom Gradu na Hvaru sniman u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. U kino dvorane je krenuo u veljači ove godine gdje je na razini regije dosegao brojku od 250.000 gledatelja (od toga u Hrvatskoj oko 34.000).

Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma povodom vijesti o ulasku u finale izbora za najbolju lokaciju je izjavila: "Naša cijela ekipa je baš zadovoljna ovim izborom EUFCN-a, a što se mene osobno tiče, moram reći da je i meni Stari Grad jedna od top 5 svjetskih lokacija, tako da se i moj osobni izbor poklapa s mišljenjem žirija. Ljeto kada sam naučila letjeti je prekrasna topla priča koja je došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome."

"EUFCN se želi usredotočiti na mjesta na kojima nastaje čarolija, skrećući pozornost na proces i izazove koji se kriju iza odabira lokacije, i slaveći rad svih onih koji su sudjelovali u preobrazbi mjesta koja pričaju priče. Glasajte odmah za svog favorita!" istaknuli su supredsjednici EUFCN-a Mikael Svensson i Pavlina Zipkova.

Svi sudionici glasanja sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojih će putovanje na pobjedničku lokaciju!

Glasanje traje do 31. siječnja 2023. godine, a EUFCN-ova Nagrada za najbolju lokaciju 2022. pobjedniku će biti uručena u veljači 2023. na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu.

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!