HGSS: Godišnje odradimo oko 800 akcija, većinom spašavamo domaće ljude

Vijesti

Natrag na Vijesti

HGSS: Godišnje odradimo oko 800 akcija, većinom spašavamo domaće ljude

Foto: hgss

Hrvatska gorska služba spašavanja danas je na svojim društvenim mrežama objavila statistiku godišnjih spašavanja. Hrabre žene i muškarci u crvenome godišnje odrade oko 800 akcija, od čega okvirno 500 klasičnih akcija spašavanja, 250 potraga, 25 akcija na vodi i 25 helikopterskih akcija. Što se spašenih ljudi tiče, oko 85 posto njih su državljani Republike Hrvatske. Također, HGSS spašava dvostruko više muškaraca nego žena.

„U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 12 stanica HGSS-a s 250 članova. Danas imamo 25 stanica, 40 ispostava i preko 1150 volontera. Razlog za takav rast je povećanje broja akcija, 1998. godine imali smo manje od 100 akcija godišnje dok smo trenutno na otprilike 800. Posljednjih godina broj posjeta našim planinama i rijekama povećao se deseterostruko, a sve češće su naše akcije vezane za posljedice klimatskih promjena – sve su češće oluje, poplave, iznenadna snježna nevremena“, govori nam Jadran Kapović, pročelnik komisije za informiranje i analitiku u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Zbog sve učestalijih akcija HGSS kontinuirano sudjeluje u nizu edukativnih aktivnosti s ciljem poboljšanja općeg stanja sigurnosti u državi. Prije svega su to preventivne aktivnosti poput izrade sigurnih zemljovida, trasiranja staza i signalizacije, izrade skloništa i interventnih heliodroma. Konstantno se provode i dežurstva sportskih događaja u prirodi poput različitih utrka i planinarskih pohoda.

Uz sve navedeno, HGSS ljeti održava i konstantna dežurstva u Nacionalnim parkovima Plitvice, Mljet i Paklenica te Parku prirode Biokovo. Dežurstva na navedenim, najfrekventnije posjećenim lokacijama, organizirana su kako bi spašavatelji bili što bliže mjestu nesreće i tako smanjili vrijeme reakcije u situacijama kada je svaka sekunda važna. Tijekom sezone aktivno je i SAR helikoptersko dežurstvo u Divuljama. Ove godine helikoptersko dežurstvo započelo je već 1. svibnja, najranije od kada se provodi, i traje do 1. studenog. HGSS-ova ekipa letača spašavatelja spremna je reagirati u vrlo kratkom roku kako bi se unesrećene osobe što prije predale na medicinsku obradu, idealno unutar zlatnog sata.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!