14. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

Vijesti

Natrag na Vijesti

14. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

Foto: pr

Prestižno 14. natjecanje plesača suvremenogplesa Mia Čorak Slavenska nakon dvije godine pauze vraća se mladima, a održat će se od 28. do 30. listopada u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka koje će kulminirati u nedjelju s proglašenjem pobjednika i gala predstavom s početkom u 11 sati.

Natjecanje je pokrenula Hrvatska glazbena mladež s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant, a organizira se u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Ovogodišnje natjecanje okupilo je više od trideset mladih plesačica i plesača iz cijele Hrvatske. Članovi žirija koji će ih pratiti i ocjenjivati su plesači i plesni pedagozi u sastavu Desanka Virant, Jasna Čižmek Tarbuk, Ana Jurić Šaškor i Branko Banković.

Hrvatska glazbena mladež (HGM) je jedina organizirana krovna udruga za mlade u Hrvatskoj koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja za djecu i mladež, a ovakvih natjecanja gotovo da i nema na našim prostorima. Cilj natjecanja je stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples, kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja.

Natjecanje je kroz trinaest godina postojanja postalo neizostavan dio plesnog obrazovanja mladih plesačica i plesača gdje se uz radionice, seminare i susrete s mentorima utječe na njihovu motivaciju, navikava ih na javne nastupe i potiče usavršavanje izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Upravo stoga, ponosno nosi ime Mie Čorak Slavenske, naše najslavnije hrvatske baletne umjetnice, što je i razlog zašto je Fondacija Slavenska Dance Preservation koju vodi njena kćerka Maria Ramas u Los Angelesu ustupila HGM-u korištenje imena plesne legende rođene u Slavonskom Brodu početkom prošlog stoljeća. Naime Mijina je misija promicanje umjetnosti, posebno plesne, među mladima i to u njenoj voljenoj domovini.

Mia je posvetila svoj život plesu i baletnoj umjetnosti te je jedno od najznačajnijih imena plesnih umjetnika 20. stoljeća. Svoj zvjezdani put započela je s osamnaest godina kada je potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila je prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov. Osvaja prvu nagradu na Plesnoj Olimpijadi koja se održala u Berlinu 1936. godine čime joj se otvaraju vrata svjetske plesne scene, a s filmom Smrt labuda stječe kultni status. Vodila je trupu Slavenska Variante Ballet, a s partnerom Fredericom Franklinom pokrenula jeSlavenska-Franklin Ballet. Gostovala je na svim glavnim pozornicama svijeta oduševljavajući publiku i kritičare. Proslavila se ulogom Blanche u baletnoj verziji djelaTramvaj zvan čežnja.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici. hgm.hr

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!