Nakon dvije godine pauze hrvatski izdavači i autori na Frankfurtskom sajmu knjiga

Vijesti

Natrag na Vijesti

Nakon dvije godine pauze hrvatski izdavači i autori na Frankfurtskom sajmu knjiga

Foto: hgk

Zajednica nakladnika i knjižara HGK, na najvažnijoj svjetskoj manifestaciji knjige i pratećih industrija Frankfurtskom sajmu knjiga, predstavlja najvažnija izdanja hrvatskih nakladnika u proteklim godinama. Riječ je o 24 nakladnika koji izlažu više od 160 naslova na nacionalnom štandu od 19. do 23. listopada. Predstavit će izbor hrvatskih autora romana, poezije, eseja, publicistike te ilustratora, a sajam je važan i za poslovne sastanke agenata i nakladnika koji prodaju i kupuju prava na svjetskom tržištu.

„Frankfurtski sajam nije samo prodajni, on je lokacija za razmjenu kulturnih i poslovnih ideja. Tamo se, na jednom mjestu, nalaze najkreativniji ljudi iz cijelog svijeta, od pisaca, dizajnera, fotografa, ilustratora, do tiskara ili programera koji stvaraju multimedijalni sadržaj. Mi imamo itekako konkurentan sadržaj, jer male zemlje su i skandinavske, pa su se ipak pozicionirale globalno kao hit književna destinacija“ izjavio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK na sajmu sudjeluju; Školska knjiga, Kašmir promet, VF Libris, Srednja Europa, Profil, Znanje, Slatkopedija, Vuković&Runjić, Kršćanska sadašnjost, Harfa, Matica hrvatska, Mozaik knjiga, Meandar media, Naklada Ljevak, Naša djeca, Fokus komunikacije, Fraktura, Book&Zvook, CORTO LITERARY, VBZ, KEK, OceanMore, Hena com i Sandorf. U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK, i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, bit će predstavljena najvažnija izdanja hrvatskih nakladnika u proteklim godinama. Predstavlja se i izbor od deset beletrističkih i četiri publicistička naslova, koje je odabralo Vijeće za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske na prijedlog Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Poseban je naglasak na predstavljanju audioknjiga, njih više od 60, dostupnih preko mobilne aplikacije book&zvook, proizvoda izdavačke kuće Audio Store Transonica, kao i klasici od Vladana Desnice pa do recentnih autora Miljenka Jergovića, Monike Herceg, Katarine Luketić te Olje Savičević Ivančević. „Za ovaj domaći proizvod, osim audio produkcije knjiga i dizajna, izvorni kod za aplikaciju napisan je u Hrvatskoj“, istaknuo je Kozina.

Organizirana je i promocija izdanja Dječje knjige: Božić velikih čuda, Čuvar trešanja, Povratak iz Zelenzemlje, Mama koja grije Sunce, Potraga za srećom, autora Mire Radalja i Andree Petrlik, Zimzeleni Žućo, autora Dragana Zlatovića i Terre Badaj.

Na sajmu će se održati i promocije slikovnica: BAO: o meni, autora Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik (hrvatsko-kinesko izdanje), Ljeto Caoa Wenxuana (dobitnika Andersenove nagrade za književnost) i Yu Rong i Dječak u šetnji Peng Xuejuna, zatim promocija izdanja Kašmir prometa: Čarobna Mia (The Wishing Shelf Book Awards 2021 UK) i Mia i duga, autorica Hilary Hawkes i Andree Petrlik i Princ brojeva, te promocija slikovnica iz serije Patak i Medo - Najbolji susjedi, Nezgodne zgode, Plivanje i druge nezgodne zgode.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!