Hrvatska gospodarska komora pokreće prvu ESG Akademiju u Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska gospodarska komora pokreće prvu ESG Akademiju u Hrvatskoj

Foto: hgk

Hrvatska gospodarska komora pokreće prvu cjelovitu ESG Akademiju u Hrvatskoj kojoj je cilj educirati, informirati i povezati pripadnike gospodarstva i poslovne zajednice na temu okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija održivog razvoja. Prva, strateška radionica naziva „Stvaranje održive tvrtke“ bit će održana u prostorima HGK 13. i 14. listopada, a okupit će brojne stručne predavače iz realnog sektora i znanstvene zajednice.

O temi održivosti u poslovanju govori se već dugi niz godina, a mnoge tvrtke samoinicijativno njeguju tradiciju društveno odgovornog i zelenog poslovanja. To se posebno odnosi na kompanije čije poslovanje utječe na čitavo društvo te one sa strogim internim pravilima usklađenosti u cijelom lancu opskrbe. Početkom 2023. godine u Hrvatskoj počinje primjena direktiva i uredbi usklađenih sa europskim Zelenim planom kojima implementacija ESG kriterija postaje i zakonska obveza za sve tvrtke, posebno one koje su izlistane na burzi te one koje žele privući investitore.

ESG Akademija Hrvatske gospodarske komore okupit će mnoge relevantne predavače i praktičare iz institucija, akademskog i realnog sektora.

Ciljevi prve strateške radionice održane u okviru Akademije su:

· Pružiti sveobuhvatan prikaz koncepta održivosti i ESG-a iz perspektive poslovanja tvrtki

· Obrazložiti koncept održivog poslovanja kao temelja stvaranja vrijednosti

· Kroz primjere u praksi dotaknuti se teme procjene klimatskih rizika

· Detaljno i uz primjere proći način funkcioniranja implementacije i usklađivanja ESG-a s obvezujućim zakonodavnim aktima (uredbe i direktive EU)

· Prenijeti praktična znanja provedbe strateške transformacije kompanije

· Ukazati kako primijeniti koncept održivog i uključivog vodstva

· Pokazati ključne aspekte financiranja održivosti i izazova u implementaciji

Ne postoji jedna jedinstvena praksa održivosti koja je jednako primjenjiva u svim tvrtkama, stoga se i tematici ESG-a treba pristupati odgovorno i informirano uz tailor-made pristup politikama svake pojedinačne kompanije. Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje, a uz HGK ESG Akademiju tom izazovu mogu pristupiti opremljeni novim saznanjima i alatima za uspješnu implementaciju kriterija održivosti u svoje poslovne procese.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!