Poslodavci u turizmu su ove godine reagirali na vrijeme

Vijesti

Natrag na Vijesti

Poslodavci u turizmu su ove godine reagirali na vrijeme

Foto: MojPosao

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u trećem kvartalu objavljeno je gotovo 20 tisuća oglasa za posao, što je 1% više u odnosu na isti kvartal prošle godine, te 13% više nego pretpandemijske, 2019. godine. Gledamo li samo MojPosao portal, objavljeno je 6% više oglasa za posao u odnosu na prošlu godinu te 21% više nego 2019. godine.

Ukupno je u 2022. godini objavljeno više od 65.000 oglasa za slobodna radna mjesta, što 16% više nego prošle godine te 13% više nego pretpandemijske 2019. godine.

Na oglase je u prvih šest mjeseci pristiglo više od milijun prijava zainteresiranih kandidata.

Najveći rast u broju oglasa za posao u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je tijekom prva dva ovogodišnja kvartala. Međutim, treba podsjetiti kako su u tom periodu prošle godine na snazi bile protuepidemjske mjere te je zapošljavanje bilo odraz cjelokupne situacije, a ne nužno samo stanja na tržištu rada.

U trećem kvartalu rast broja oglasa je usporio, ali je i dalje prisutan.

Kategorije s najvećim brojem oglasa u trećem kvartalu su Prodaja (15% od ukupnog broja oglasa) te Turizam (9% od ukupnog broja oglasa), koje su također rasle u odnosu na prošlu, ali i 2019. godinu.

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu ove godine bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, djelatnik u korisničkoj službi, radnik u proizvodnji te programer.

Već i prema samim najtraženijim zanimanjima vidljivo je kako su se u najvećoj mjeri tražili djelatnici srednje stručne spreme (40%).

Udio oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno porastao je u trećem kvartalu ove godine (60%) u odnosu na isti period prošle godine (54%), dok je udio oglasa na određeno ostao gotovo nepromijenjen (40%, odnosno 38% prošle godine).

Zagreb i dalje dominira po broju oglasa

U odnosu na treći kvartal prošle, ali i 2019. godine sve županije bilježe rast broja oglasa.

Najveći rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježe Koprivničko-križevačka (+32%), Splitsko-dalmatinska (+27%) te Ličko-senjska (+27%).

Najveći broj objavljenih oglasa za posao odnosi se na Zagreb i okolicu, njih gotovo polovica (42%), što je 6% više nego prošle te 25% više nego 2019. godine.

Pripreme za sezonu ove godine su odrađene na vrijeme

Za razliku od prošle godine kada je vrhunac zapošljavanja u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bio u svibnju i lipnju, ove godine su ugostitelji, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, u lov na radnu snagu krenuli na vrijeme. Mjesec s najvećim brojem oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bio je ožujak. Nastavno na taj trend broj oglasa je u ljetnim mjesecima bio nešto manji nego prošle godine. Međutim, promotrimo li ukupan broj oglasa za posao u 2022. godini, on je čak 19% veći nego 2021., i 8% veći nego 2019.

Najveći broj oglasa za slobodna radna mjesta u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo objavljen je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (31%), potom u Splitsko-dalmatinskoj (20%), Istarskoj (14%) te Primorsko-goranskoj (12%) županiji.

Najtraženija zanimanja u Turizmu bila su konobar, kuhar, recepcioner, pomoćni radnik ukuhinji te sobarica.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!