U HGK predstavljene novosti u području funkcionalne i inovativne hrane

Vijesti

Natrag na Vijesti

U HGK predstavljene novosti u području funkcionalne i inovativne hrane

Foto: hgk

U HGK održan je 14. stručni skup „Funkcionalna hrana u Hrvatskoj“. Skup je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Više od 100 predstavnika proizvođača iz prehrambene industrije, nadležnih tijela, javnih institucija i znanstvene zajednice sudjelovalo je na skupu na kojem su prezentirana najnovija dostignuća, ne samo u području funkcionalne, već i inovativne hrane te održive prehrane.

„Današnji potrošači žele živjeti duže i zdravije, žele konzumirati hranu primjerenu svojoj dobi i životnom stilu pa je sigurno da će se tržište funkcionalne hrane kontinuirano povećavati, prema nekim procjenama, po stopi od oko 10 posto godišnje. To je veliki izazov za hrvatsku prehrambenu industriju, jer se radi o proizvodima velike dodane vrijednosti koji su inovativni u procesnom smislu ili se radi o inovaciji u recepturi. HGK će pokrenuti u suradnji s industrijom, istraživanje kojemu je cilj doći do relevantnih podataka o udjelu funkcionalnih proizvoda u Hrvatskoj, asortimanu i odnosu proizvodnih i potrošačkih cijena konvencionalnih i funkcionalnih proizvoda. No, ono što je sigurno jest da se udio funkcionalnih proizvoda hrvatske prehrambene industrije na policama trgovačkih lanaca povećava i to najviše mliječnih, mesnih i bezalkoholnih pića“ – izjavio je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

„Funkcionalna prehrana razvijena je u Japanu 80ih godina prošlog stoljeća s ciljem zdravstvene podrške stanovništvu treće životne dobi. Hranu definiramo kao funkcionalnu ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na različite tjelesne funkcije čime se može poboljšati životni standard, očuvati zdravlje i prevenirati razvoj bolesti. Užurbani način života, stres i manjak vremena za kvalitetnu brigu o zdravlju pojačali su potrebu potrošača za izgradnjom snažnijeg i otpornijeg imunosnog sustava, u čemu funkcionalna prehrana igra značajnu ulogu. Time prevencija bolesti doprinosi smanjenju pritiska na ionako opterećeni sustav zdravstva te omogućuje veće uštede u liječenju“ - izjavila je Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Proizvođači prehrambenih proizvoda imali su priliku na Skupu predstaviti načine proizvodnje i izazove s kojima se susreću prilikom plasmana funkcionalnih i održivih proizvoda u cilju zadovoljenja sve zahtjevnijih potrošača koji su postali svjesni važnosti zdrave prehrane u prevenciji bolesti i jačanju imuniteta. Ovogodišnji Skup posebno je bio usmjeren temi inovacija u proizvodnji biljnih proizvoda, razvoju novih probiotika te 3D printanju prehrambenih proizvoda, kao i personaliziranoj prehrani.

Iako se većina funkcionalne hrane nalazi u prirodnom obliku (voće, povrće bogato antioksidansima), ona može biti i procesuirana uz dodane biološke komponente. To uključuje napitke obogaćene vitaminima i mineralima, mliječne proizvode obogaćene kalcijem, omega-3 masne kiseline u ulju ili jajima te probiotike u fermentiranim proizvodima poput jogurta. Zasigurno je da će funkcionalna i personalizirana prehrana imati sve važniju ulogu u načinu života modernih potrošača koji svoje zdravlje shvaćaju ozbiljno te ulažu u prevenciju bolesti i imunološke neravnoteže u organizmu, zaključeno je na Skupu.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!