Hrvatski naslovi u konkurenciji festivala u Varšavi: svjetske premijere imaju filmovi Tragovi i Dječak

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski naslovi u konkurenciji festivala u Varšavi: svjetske premijere imaju filmovi Tragovi i Dječak

Foto: havc

Mnoštvo će se hrvatskih naslova prikazati u natjecateljskim programima 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Dugometražni prvijenac Dubravke Turić, Tragovi, na ovom će poljskom festivalu imati svjetsku premijeru, kao i kratkometražni igrani film Dječak Hrvoja Mabića. U službenim natjecateljskim programima prikazuju se još i nagrađivani film Sigurno mjesto Jurja Lerotića, manjinske koprodukcije Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija (koproducentica je Anita Juka, 4Film), Praznik rada Pjera Žalica (koproducenti su Boris T. Matića i Lana Matić, Propeler Film) i Majka Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).

"Veliko mi je zadovoljstvo što će Tragovi imati svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Varšavi i tako započeti svoj festivalski život", rekla je Dubravka Turić.

Film Tragovi nosi Ana (Marija Škaričić), mlada znanstvenica koja proučava lokalne simbole i tragove na stećcima, koja se nakon očeve smrti suočava sa samoćom. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjom - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Tragove je producirala Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Ieva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije.

Tragovi nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Litve, Filmskog centra Srbije, Hrvatske radiotelevizije i Eurimagesa. Projekt se razvijao u sklopu radionicu MIDPOINT Feature Launch 2019., a razvoj je podržao i program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding.

Film se u Varšavi prikazuje u Natjecateljskom programu 1-2, u koji je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija i koproducentice Anite Juka (4Film). Vizija leptira svjetsku premijeru imala je u sklopu programa Izvjestan pogled ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu.

Svjetska premijera Dječaka

Osim Tragova, u Varšavi će svjetsku premijeru imati i kratkometražni igrani film Dječak redatelja i scenarista Hrvoja Mabića, u sklopu natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition).

Film Dječak priča je o jednoj olujnoj noći kada se na obiteljskom posjedu pojavljuje tuđinac. Žena je uvjerena da je on migrant i hoće mu pomoći, ali nailazi na otpor ksenofobnog supruga. Njihov desetogodišnji sin se nalazi razapet između samaritanske dobrote i okrutnosti svojih roditelja.

"Pitanje izbjeglica i netrpeljivosti prema strancima je vječna i nažalost uvijek aktualna tema. U Hrvatskoj ona lako prerasta u apsurd jer smo ne tako davno i mi bili izbjeglice. Ipak, u fokusu filma nije tema izbjeglištva, nego napeta obiteljska situacija u susretu sa strancem. Rad na filmu je bio izvrsno iskustvo, a prije svega zbog divnog tima ljudi koji su sve dali od sebe da se ovaj zahtjevan film napravi. Hvala im svima," izjavio je povodom svjetske premijere autor Hrvoje Mabić.

U filmu glume Alena Džebo, Mario Knezović, Edvin Ibrahim i Ismet Čolić. Direktor fotografije je Tomislav Sutlar, montažer Marin Juranić, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, kostimografkinja Morana Starčević, a scenografkinja Željka Burić. Dječak nastaje u produkciji Studija dim, u koprodukciji s Interfilmom. Producentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan, a koproducent je Ivan Maloča.

"Iskreno se jako radujem premijeri Dječaka na tako značajnom festivalu kao što je Varšava. Kad smo snimali film, nismo ni bili svjesni kako će izbjeglička tema u međuvremenu postati ponovno naša realnost. Hrvoje je oko sebe okupio inspirativan autorski i glumački tim, i svim srcem su zajedno uronili u projekt. Drago mi je da sav taj trud sada rezultira ovako jednim velikim uspjehom," dodaje producentica Marina Andree Škop.

Dječak nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Hrvatske radiotelevizije.

Sigurno mjesto u natjecanju Creme de la Creme

Osim toga, na varšavskom će se festivalu, u natjecateljskom programu Creme de la Creme, prikazati i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara, Sigurno mjesto.

Riječ je o debitantskom dugometražnom filmu Jurja Lerotića, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu i odmah se ovjenčao s čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Time je Sigurno mjesto postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Osim toga, film se proslavio i na Sarajevo Film Festivalu, osvojivši Srce Sarajeva za najbolji igrani film, dok je redatelj Lerotić osvojio i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu. Filmu je u Sarajevu pripala i nagrada CICAE te nagrada Cineuropa.

Sigurno mjesto nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić).

Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih.

Ovogodišnje izdanje varšavskog festivala održava se od 14. do 23. listopada, a više detalja potražite na službenoj stranici.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!