Deloitteov godišnji pregled financija u nogometu: Prihodi na europskom nogometnom tržištu porasli za 10% u sezoni 2020./21., unatoč gotovo gledatelja na utakmicamapotpunom gubitku prihoda

Vijesti

Natrag na Vijesti

Deloitteov godišnji pregled financija u nogometu: Prihodi na europskom nogometnom tržištu porasli za 10% u sezoni 2020./21., unatoč gotovo gledatelja na utakmicamapotpunom gubitku prihoda

Foto: pr

· Europsko nogometno tržište povećalo je svoje ukupne prihode za 10% (2,4 milijarde eura) u sezoni 2020./21. na 27,6 milijardi eura – usprkos gotovo potpunoj odsutnosti navijača sa stadiona tijekom sezone – uz povećanje uglavnom potaknuto odgođenim prihodom od TV prava iz prethodne godine i uspjehom odgođenog UEFA EURA 2020.

· Velikih pet" europskih liga - Premier Liga, Bundesliga, La Liga, Serie A i Liga 1 - ostvarile su 15,6 milijardi eura prihoda u 2020./21., što je povećanje od 3% u usporedbi s prethodnom godinom (15,1 milijarda eura u 2019. /20.).

· Prihodi klubova Premier lige porasli su za 8% na 5,5 milijardi eura, a očekuje se da će doseći 6,5 milijardi eura u sezoni 2021./22.

· Premier liga bila je jedina od "velikih pet" europskih liga u kojoj su klubovi poboljšali svoju ukupnu operativnu dobit za godinu, koja je kumulativno porasla sa 55 milijuna eura na 541 milijun eura.

· Neto dug klubova engleske Premier lige na kraju sezone 2020./21. rastao je sporije od rasta prihoda ( 4%)na 4,6 milijarde eura.

Zagreb, 23. kolovoza 2022. – Prema 31. godišnjem pregledu financija u nogometu Deloitteovog odjela sportskih djelatnosti, prihodi na cijelom europskom nogometnom tržištu porasli su za 10% na 27,6 milijardi eura u sezoni 2020./21. (25,2 milijarde eura u sezoni 2019./20.) unatoč gotovo potpunoj odsutnosti navijača sa stadiona tijekom sezone.

Snažan oporavak prihoda na europskom tržištu koji su se u sezoni 2019./20. bili smanjili po prvi put u više od desetljeća zbog utjecaja pandemije COVID-19, potaknut je prihodima od televizijskih prava i uspjehom odgođenog europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2020 održanog u lipnju 2021. godine

Najznačajnije lige Europe

“Velikih pet“ europskih liga – sa udjelom od 57% na europskom nogometnom tržištu – prihodovno su porasle za 3% na 15,6 milijardi eura. Međutim, polarizacija prihoda između i unutar europskih nogometnih liga nastavila se prilično intenzivno.

Prihodi klubova engleske Premier lige porasli su za 8%, na 5,5 milijardi eura u sezoni 2020./21. zahvaljujući prihodima od odgođenih TV prava. Nasuprot tome, njemačka Bundesliga - koja je zabilježila najmanji porast ukupnog prihoda od TV prava od svih liga "velike petorke" u sezoni 2020./21. – zabilježila je pad prihoda od 6%, na 3,0 milijarde eura. Prihodi u španjolskoj La Ligi također su smanjeni za 6%, na 2,9 milijardi eura. Klubovi La Lige zajednički su zabilježili operativni gubitak prvi put otkako je Deloitteov odjel sportskih djelatnosti počeo pratiti te podatke na razini pojedinačnih klubova u sezoni 2013./14.

Klubovi u talijanskoj Seriji A ostvarili su najveći postotni rast ukupnih prihoda od svih liga „velike petorke“ u sezoni 2020./21., koji je iznosio 23%, tj. 2,5 milijardi eura. Na osnovu povećanja odgođenih prihoda od TV prava od 48% zbog značajnih odlaganja, to je jedina liga koja je ostvarila veće kombinirane prihode nego prije početka pandemije COVID-19.

Francuska Liga 1 dodatno je zaostala za Serijom A, sad ima dvostruku razliku ukupnih prihoda od preko 900 milijuna eura. Prihodi klubova Lige 1 porasli su za samo 1% tijekom sezone 2020./21., na 1,6 milijardi eura, gdje je završetak, a ne odlaganje natjecanja, dovelo do ostvarivanja vrlo ograničenih odgođenih prihoda.

Premier liga je jedina od „velikih pet“ koja je prijavila povećanje operativne dobiti, koji je kumulativno porasla sa 55 milijuna eura na 541 milijuna eura. Kada se izuzme Premier liga, „velika petorka“ je ostvarila povećanje operativnih gubitaka sa 461 milijuna eura na 901 milijun eura.

Tim Bridge, vodeći partner u Deloitteovom odjelu sportskih djelatnosti: „Klubovi diljem Europe igrali su značajan dio utakmica pred praznim tribinama ili sa smanjenim kapacitetom tijekom sezone 2020./21., što je uzrokovalo gotovo potpuni gubitak prihoda od gledatelja na utakmicama. To je dokaz otpornosti industrije, vrijednosti koje pokreću ugovori o TV pravima te uspjeh EURA 2020 utjecali su da je europsko nogometno tržište tijekom prošle godine ostvarilo stabilan rast prihoda.“

„Međutim, važno je ne zanemariti gubitašku poziciju mnogih klubova. Utjecaj pandemije COVID-19 iz temelja je promijenio financijsko upravljanje europskog nogometa, pri čemu su lige i klubovi morali tražiti vanjska ulaganja te odgovoriti na promjenu trendova rashoda od transfera igrača i klupskog poslovanja.

Učinjeni iskoraci, kako bi se potaknula financijska održivost kroz nove propise UEFA-e i profesionalizirao ženski nogomet, izazvat će klubove da odstupe od tradicije, potencijalno povećavajući profitabilnost u industriji poznatoj po gubicima te stvarajući inkluzivnije okruženje za sve. Ovo je uzbudljivo razdoblje, ali se za njega treba dobro pripremiti.”

Trideset godina engleske Premier lige

Unatoč tome što su prihodi od gledatelja na utakmicama pali na samo 35 milijuna eura, prihodi klubova Premier lige porasli su za 8% na 5,5 milijardi eura u sezoni 2020./21, nakon prvi put zabilježenog pada prihoda lige u prethodnoj sezoni.

Ovo povećanje se u velikoj mjeri može pripisati smanjenom prihodu od TV prava od 330 milijuna funti uslijed neodigranih utakmica i prebacivanju tih prihoda iz sezone 2019./20. u financijski period 2020/21.

Troškovi plaća u klubovima Premier lige porasli su za 5%, na 3,9 milijardi eura u sezoni 2020./21, pri čemu je samo sedam od 17 stalnih klubova Premier lige prijavilo smanjenje budžeta za plaće. Kao rezultat rasta prihoda koji nadmašuje povećanje plaća, odnos plaća/prihod je blago smanjen sa 73% na 71% u 2020./21.

Dok je operativna dobit u klubovima Premier lige porasla sa 55 milijuna eura na 541 milijuna eura tijekom sezone 2020/21, gubici prije oporezivanja ostali su značajni unatoč smanjenju sa 1,1 milijarde eura na 756 milijuna eura. Ovo je treća uzastopna godina da su klubovi Premier lige prijavili gubitke prije oporezivanja, a samo su četiri kluba prijavila dobit prije oporezivanja u sezoni 2020./21.

Sve u svemu, neto dug klubova Premier lige na kraju sezone 2020./21 porastao je za 4%, na 4,6 milijardi eura (2020.: 4,4 milijardi eura).

Deloitte predviđa da će povratak navijača na stadione, novi ugovori o TV pravima i poboljšani komercijalni ugovori povećati prihode Premier lige na više od 7 milijardi eura u sezoni 2022./23.

Brige dodaje: „Premier liga ulazi u četvrto desetljeće i ispred je konkurencije više nego ikada, jer je iz pandemije izašla bez povećanja neto duga u mjeri u kojoj su mnogi očekivali. Oštra realnost je, međutim, da je ova liga posljednji put bila na pozitivnoj nuli prije oporezivanja u sezoni 2017./18., što naglašava ključnu potrebu za snažnim upravljanjem i financijskim planiranjem u godinama koje su pred nama.“

Priljev investicija

Deloitteova analiza naglašava procvat investicija u europskim ligama „velike petorke“, budući da su klubovi tražili i privukli ulaganja na najvišoj razini. Petnaest investicija u nogometne klubove širom liga „velike petorke“ je ostvareno 2021. godine, više nego u 2019. i 2020. zajedno (12). Većinu (87%) investicija izvršili su pojedinci sa visokom neto vrijednošću i privatne tvrtke, pri čemu je više od dvije trećine investicija iz SAD.

Model vlasništva nad više klubova (multi-club ownership) postaje sve popularniji, s više od 70 takvih vlasništva za koje se trenutno smatra da postoje, što je više nego dvostruko nego prije samo pet godina (28). Devet od 20 klubova Premier lige djeluje u okviru ovakvog modela.

Seam Boor, glavni M&A savjetnik u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti dodaje:

„Nogomet se pokazao kao atraktivna prilika za sve veći skup međunarodnih ulagača, čije je povjerenje ojačano oporavkom klubova nakon COVID-19. Kako bismo osigurali da nova ulaganja donose vrijednost svima - onima na terenu, na tribinama i u sobama za sastanke - ne može se prenaglasiti važnost odgovornog ulaganja, koje štiti financijsku i operativnu održivost klubova.“

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!