Hrvatska u fokusu: mnoštvo domaćih naslova na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska u fokusu: mnoštvo domaćih naslova na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Foto: vizuali Međunarodnog filmskog festivala u Guanajuatu

Program posvećen hrvatskim filmovima broji 11 kratkometražnih animiranih filmova te meksičku gala premijeru nagrađivane Murine Antonete Alamat Kusijanović, a u službenoj konkurenciji prikazuju se još dva animirana naslova. Osim toga, hrvatski filmaši na festivalu drže radionice i predavanja, a jedan od njih je i član žirija nacionalnog natjecateljskog programa.Međunarodni filmski festival uGuanajuatu (GIFF) odvija se od 21. do 31. srpnja.

Fokus program "Zemlja u gostima: Hrvatska" (País Invitado: Croacia / Spotlight Country: Croatia) publici u meksičkom Guanajuatu predstavlja 12 hrvatskih naslova. Među njima su i četiri baštinska filma Zagrebačke škole crtanog filma:Kauboj Jimmy (1957.),Krava na mjesecu (1958.) i Igra (1962.) oskarovca Dušana Vukotića te Posjet iz svemira Zlatka Grgića (1964.), za koji Vukotić potpisuje scenarij.

U programu su i suvremeni naslovi nastali u produkciji ili koprodukciji Zagreb filma:Vidiš li ih ti? Brune Razuma,Sotonin sin Marka Dješke (ALU) iLjubav i prijevozna sredstva Draška Ivezića (koproducent je Jadranska animacija). Tu je ifilm Kolinje Marka Dješke (ALU) za koji je Zagreb film prodajni zastupnik.

U programu posvećenom Hrvatskoj, osim filmaLjubav i prijevozna sredstva, predstavljaju se i drugi nagrađivani radovi nastali u produkciji ili koprodukciji kuće Jadranska animacija / Adriatic Animation: Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, ManivaldChintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, Estonija)teToomas ispod doline divljih vukovaChintis Lundgren.

Uz animirane filmove, u sklopu fokus programa svoju će fizičku premijernu projekciju u Meksikuimati dugometražni igrani prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, prošlogodišnji dobitnik canneske Zlatne kamere (Camera dOr).

Popis filmova u fokus programu možete pogledati i ovdje.

U redovnoj konkurenciji festivala uGuanajuatu su dva filma: Izlet Ane Horvat (Kreativni sindikat) te Pisma na kraju šume Jelene Oroz (Bonobostudio). Oba filma dio su sekcije namijenjene filmovima za djecu (Kids in Action / Niños en Acción).

Osim toga, animatori i producenti te suosnivači kuće Jadranska animacija, Marko Dješka i Draško Ivezić sudjeluju i u industrijskom programu festivala. Oba će filmaša sudjelovati na konferenciji posvećenoj svijetu animacije, na kojoj će se umrežavati, predstavljati i razgovarati animatori iz Meksika, Poljske i Hrvatske. Uz to, Ivezić se održati mastreclass predavanje opitchinguna kojem sudjeluju autori projekata u razvoju koji se predstavljaju nafestivalu. Dješka će, pak, održati radionicu crtanja i animacije za djecu i mlade.

Draško Ivezić je također član tročlanog međunarodnog žirija nacionalnog natjecanja kratkometražnih filmova.

Festival se ove godine odvija od 21. do 31. srpnja u tri grada meksičke države Guanajuato:León, San Miguel de Allende i Irapuato. U sklopu festivala prikazat će se 181 film, od čega je 128 naslova u konkurenciji.

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Srednjoj Americi, a pobjednički naslovi u kategorijama kratkometražnog igranog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma i kratkometražnog animiranog filma direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!