Hrvatska premijera filma Stric 19. srpnja na Pulskom filmskom festivalu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska premijera filma Stric 19. srpnja na Pulskom filmskom festivalu

Foto:

Zagreb, 14. srpnja – FIlm Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, nakon Posebnog priznanja kojim je nagrađen proteklog vikenda na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, premijerno će biti prikazan u utorak, 19. srpnja na Pulskom filmskom festivalu. Premijerna projekcija održat će se u 21:30 sati u pulskoj Areni.

Film Stric, punokrvni je triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Ovim putem predstavljamo teaser filma kako bismo dočarali barem djelić atmosfere filma!

Svjetsku je premijeru film imao 2. srpnja u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima festivala u Karlovim Varima, posvećenog uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora. U spomenutom je programu Stric osvojio Posebno priznanje jer je po ocjeni žirija riječ o prvijencu iznimnog redateljskog dvojca koji vješto i odvažno kombinira elemente groteske i trilera."

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Film je nastao u produkciji Eclectice u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!