Rezultati poslovanja HDS ZAMP-a za 2021. godinu: bolje od prošle, ali još ne kao 2019. godine

Vijesti

Natrag na Vijesti

Rezultati poslovanja HDS ZAMP-a za 2021. godinu: bolje od prošle, ali još ne kao 2019. godine

Foto: hds zamp

Rezultati poslovanja HDS ZAMP-a za 2021. godinu: bolje od prošle, ali još ne kao 2019. godine

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je detaljno izvješće o rezultatima poslovanja za 2021. godinu. Iz njega je vidljivo da se, unatoč nastavku pada od nekih izvora, dogodila financijska konsolidacija i primjetan oporavak prihoda od autorskih glazbenih prava za glazbenike.

Ukupno, u prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 127.144.301,65 kn što je 6,26 posto više u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je i u Hrvatskoj započela epidemija Covid 19.

Kako navodi glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec: „Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. godini u cilju ublažavanja pada prihoda za članove, dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. godine pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. godini“.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava, što je zadaća HDS ZAMP-a, stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,40 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Očekivano, nastavljen je pad prihoda od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo važnih 17 posto više nego 2020. godine.

Korona kriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine, ali razmjeri pada i nisu onako veliki kako se na početku korona krize pribojavalo. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije, a zatim iz Slovenije i Crne Gore.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. Razlog tomu je poslovno neizbježna fluktuacija isplata od strane velikih digitalnih servisa i platformi. No dugoročno, digitalno tržište to ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore. To pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila rekordnih2,4 milijarde streamova!

Najizvođenija domaća pjesma, 2. godinu zaredom, bila je „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Tako je Dečak kao isključivi autor glazbe i teksta ponovio golemi uspjeh koji se 2014. i 2015. godine dogodio s hitom „Tango“, a uz Massima, Juru Ferinu i Pavla Miholjevića, koautor je i aranžmana pjesme. Najčešće emitiran strani singl 2021. godine u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je „Bad Habits“ Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila, preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, što je još jedan pokazatelj opsega obavljenog posla.

Stabilno i odgovorno poslovanje Hrvatskog društva skladatelja i njegove službe ZAMP-a, jednoglasno je potvrđeno i na skupštini Društva održanoj u svibnju. Ono je još jednu godinu zaredom omogućilo izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima Covid krizom. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog Anti-Covid fonda je 11,5 milijuna kuna čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle 2 godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova Društva, autora i nositelja prava od kojih je većina iz Hrvatske, a ostatak iz susjednih zemalja, prešla 11 tisuća.

U godini u kojoj je izglasan novi Zakon o autorskim i srodnim pravima, sustav kolektivne zaštite i stabilno poslovanje HDS ZAMP-a pokazali su se jednim – za mnoge, nažalost, i jedinim – sigurnim izvorom prihoda za glazbene autore i njihove obitelji. „Vjerujemo da će i bolje prilike kao i potpore i mjere oporavka za koje ćemo se i dalje zalagati svima u glazbenoj industriji dati potreban zamah za ponovni trend rasta i neka još bolja vremena. Optimisti smo, jer se čini se da ćemo u 2022. doći blizu prihodima iz rekordne 2019. godine, u kojoj nije bilo pandemijskog šoka i glazba je bila dostupna na sve moguće načine“, zaključuje Nenad Marčec.

Cijelo Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2021. godinu dostupno je na linku.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!