Kako biti bolji prema sebi? Razgovarajmo o našim pukotinama!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kako biti bolji prema sebi? Razgovarajmo o našim pukotinama!

Foto: pr

nakon zagrebačke premijere u listopadu 2021., program PUKOTINE, koju u suradnji provode Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab), kolektiva BoliMe i organizacija FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, nastavlja s putujućim razgovorima posebno posvećenima brizi o mentalnom zdravlju mladih tijekom odrastanja – Fragmenti odrastanja vol. 2 gostuju u nedjelju, 15. svibnja 2022. godine u 11 sati u Sisku u Klubu mladih SHWHAT.

Mentalno zdravlje mladih tema je o kojoj sve češće slušamo u medijima, no da bismo imali konkretne pomake u njegovu očuvanju, osim taksativnog navođenja problema potrebno je znati i slušati drugu stranu. Tim programa PUKOTINE prepoznao je upravo tu potrebu za kvalitetnim i posvećenim razgovorom koji pomalo iščezava u našem užurbanom društvu, a itekako je potreban tijekom odrastanja. Stoga u dijelu programa posvećenom razgovorima s mladima naziva Fragmenti odrastanja PUKOTINE kreiraju siguran prostor u kojem sve strane, u ugodnoj i podržavajućoj atmosferi, razgovaraju i slušaju o problemima s kojima se suočavaju.

Tim Pukotina osobito inspiriran i s velikom radošću dolazi u Sisak gdje će se na Fragmentima odrastanja vol. 2 razgovarati o temama koje zanimaju mlade iz Sisačko-moslovačke županije, a posebna će se pozornost posvetiti traumi trenutka u kojem živimo, obilježenog potresom, pandemijom i ratom. Poticaj za otvoreni razgovor pružit će gosti, mladi, ali i javno prepoznati pojedinci koji utjecaj virtualnog prostora koriste kako bi promovirali vrijednosti u koje vjeruju, a često su okrenuti upravo temama s kojima se suočavaju mladi tijekom odrastanja.

Uz moderatora, glumca Adriana Pezdirca, u Sisak dolaze glumac Roko Sikavica, dramatičar i romanopisac Dino Pešut, influencerica Nina Bljak te protagonistica serijala PKTN FIXER 5rinja Klara Berdais. Gosti će sudionicima ponuditi svoje iskustvo odrastanja dočaravajući fragmente vlastite adolescencije i transformacije u odraslu osobu i time ih potaknuti i ohrabriti da razgovorom zajednički rastvore prepreke u komunikaciji, različite tabue i predrasude te utabaju put do alata pomoću kojih mogu biti bolji prema sebi. U svemu tome mladi će imati i stručnu podršku PUKOTINE tima psihoterapeuta – Mirande Novak, Dušanke Kosanović, Josipe Mihić, Martine Ferić i Mihaela Kozine, koji će se također pridružiti ovom događanju.

Nakon rastvaranja šutnje u moderiranom dijelu događanja, slijedi ugodno neformalno druženje u opuštenoj atmosferi. Važno je reći da je sudjelovanje u ovom događanju besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem ispunjavanja prijavnog obrasca. Svi koji neće moći sudjelovati uživo, događanje će se moći pratiti online na Facebook stranici projekta PUKOTINE.

Fragmenti ili teme kojima se PUKOTINE posvećuju u svom radu i razgovorima s mladima obuhvaćaju pulsne točke njihova odrastanja, od aktualnih traumatičnih događaja i njihova utjecaja, preko pitanja o seksualnosti, izazovima osamostaljivanja, do tema poput odnosa mladih i medija ili društvenih mreža. Bitno je polazište, pritom, ideja kako nitko od nas ne prolazi kroz život bez neke svoje pukotine, stoga su one dio ljudske cjelovitosti i treba na njih gledati ne kao na mjesto različitosti i udaljavanja o kojem se šuti, već upravo suprotno – one su mjesto ljudskih susretanja, nalikovanja i prepoznavanja.

O programu PUKOTINE

Cilj digitalne platforme PUKOTINE je otvaranje virtualnog prostora za komunikaciju tema koje okupiraju mlade. Kroz generiranje tematski bliskog sadržaja od strane stručnjaka i mladih, PUKOTINE postaju prostor u kojem se mladi osjećaju sigurnije i zaštićenije identificirajući se međusobno, ali i prostor koji podržava i usmjerava na rješenja s ciljem konačnog zacjeljenja. Tendencija je PUKOTINA da postanu mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici. PUKOTINE su suradnički program Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!