Mogućnosti obrazovanja uspješno rastočene na WineOS-u

Vijesti

Natrag na Vijesti

Mogućnosti obrazovanja uspješno rastočene na WineOS-u

Foto: pr

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta VirtuOS i aktivnosti koje provode jedan je od suorganizatora na ovogodišnjem WineOs festivalu vina, delicija i ugodnog življenja koji se odigrao proteklog vikenda u Osijeku. Učenici koji se u ovom centru kompetentnosti školuju za zanimanje konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist imali su priliku, pod budnim okom svojih mentora, prezentirati znanja i vještine koje su do sada stekli u školi. Nema boljeg mjesta za to od WineOs-a kojega posjeti velik broj gostiju ali i potencijalnih poslodavaca za buduće mlade profesionalce.

"Kao škola iskoristimo svaku priliku promovirati zanimanja i profesije koje stvaramo u našoj školi kako bismo privukli mlade poslovima koji im osiguravaju budućnost. Stoga nam je drago što smo pozvani na WineOs i što smo velikom broju posjetitelja predstavili jednog našeg sjajnog učenika s čijim se uspjehom ponosimo" kazao je ravnatelj škole Andrej Kristek otkrivajući nam mladog Osječanina Fabijana Hajbu, učenika 4. razreda i maturanta Ugostiteljsko-turističke škole koji je nedavno u Tallinnu, u Estoniji na međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljsko-turističkih zanimanja AEHT osvojio zlatnu medalju u disciplini „Wine service“. Pokazao se najboljim od 26 mladih učenika konobara iz više od 20 zemalja Europe, što je i potaknulo organizatora WineOs festivala da ga pozovu na sajam kako bi prezentirao kojim je to vještinama i znanjima oduševio stručni žiri u Estoniji i zaslužio titulu najboljeg. A mladom Fabijanu na natjecanju nije bilo lako, morao je na blind" testu prepoznati tri sorte vina, sljubiti tri vina s tri jela, otvoriti šampanjac sabrage tehnikom, što je zapravo atraktivno uklanjanje čepa sabljom, i na kraju dekantirati crveno vino. "Mislio sam da se nisam dobro pripremio" skromno je konstatirao Hajba prisjećajući se trenutka primanja zaslužene zlatne medalje, na ponos mentora Robertina Marinjaka, strukovnog nastavnika- savjetnika ugostiteljskog posluživanja, i conseiller en sommellerie sa školovanjem na prestižnoj Caffa Wine akademiji u Bordeauxu, Francuska.

Upravo dekantiranje vina mladi je Hajba demonstrirao i na WineOs sajmu. Imao je tremu jer su ga gledali brojni vinari koji znaju kako se taj postupak radi. Pažljivo je pretakao vino u dekanter preko plamena svijeće, odvojio ga od taloga tega ozračio a nakon toga ga je rastočio u čaše. Desetak minuta kasnije u čaši se blistalo savršeno dekantirano crveno vino. Pobrao je pljesak oduševljenja. "Uspjeh koji je u Estoniji polučio Hajba, ali i naši recepcionari, kuhari i slastičari koji su također sudjelovali u natjecanjima u Tallinnu, veliki je iskorak za našu školu, ali i Slavoniju i Baranju, posebice gledajući kroz prizmu sve većeg podizanja kulture vina i sommelierstva u našim krajevima. Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku sa svojim partnerskim strukovnim školama iz Vinkovaca, Đakova, Požege i Virovitice prati te trendove i educira kadar koji je spreman odmah izaći na tržište rada s najboljim radnim kvalitetama" istaknuli su ravnatelj Kristek te profesor Marinjak. Slijede nam mnogobrojne tematske radionice namijenjene kako struci, tako i javnosti u okviru ovog velikog europskog projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0006) sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!